ministar banac posjetio u požaru stradalo vransko jezero

Ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac obišao je danas u požaru uništeno područje Parka prirode Vranskog jezera i Ornitološkog rezervata. L

"Ne smijemo se plašiti reći koliko je ovo velika nesreća za Hrvatsku, ali i za međunarodnu zajednicu. Stoga očekujemo i pomoć međunarodne zajednice u pokušajima spašavanja Ornitološkog rezervata", izjavio je novinarima ministar Banac.

Dodao je kako je u požaru koji je buknuo u ponedjeljak navečera, a ugašen je u utorak ujutro, izgorjelo više od 90 posto trstike, površine Ornitološkog rezervata, ali da srećom nije stradalo 90 posto ptica.

Najavio je da će Uprava Parka prirode ovih dana u Rezervatu postaviti platforme s krošnjama kako bi se ptice mogle vratiti i gnijezditi.

Ministar Banac ocijenio je da je požar ugrozio lanac kretanja ptica, no izrazio je nadu da će za godinu-dvije narasti nova trstika, te da će se postupno obnavljati Rezervat.

Na novinarsko pitanje hoće li se povećati broj nadzornika u Parku prirode Vranskom jezeru, Banac je odgovorio kako to ovisi o novom ministru zaštite okoliša.

U sklopu posjeta Parku prirode, ministar Banac sastao se i s ravnateljem Zavoda za ornitologiju pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) Draganom Radovićem, koji sa suradnicima provodi dvodnevnu analizu stanja Ornitološkog rezervata nakon nedavnog požara.

Ornitolog Radović potvrdio je da je izgorjelo 90 posto trstike, prirodnog staništa mnogobrojnih ptica. Još nemamo podatke koliko je ptica uginulo u požaru, ali vjerojatno je riječ o nekoliko stotina.

Problem je, po riječima ornitologa Radovića, što su ptice izgubile prirodno stanište, pa bi golema šteta zbog požara mogla biti još veća s obzirom na višemjesečnu zimu.

Po stanju na terenu, broj lisaka smanjen je s 40.000 na 12.500, rekao je Radović. Toliko ih je ostalo u Ornitološkom rezervatu, a druge su pobjegle.

Ravnatelj Zavoda za ornitologiju Dragan Radović najavio je da će se od lovačkih saveza tražiti zabrana lova na liske i patke od Paga do Krke, ali i na sve ptice močvarice. Dodao je kako se obnova Ornitološkog rezervata očekuje za pet do šest godina.

Pročitajte više