UHLJEBISTAN

Ministar Cappelli skriva na što je Butkovićev otac potrošio naše pare

Foto: Index/Pixsell/Nel Pavletic/Patrik Macek

MINISTARSTVO turizma odlučilo nam je zatajiti financijski izvještaj koji im je poslao Srećko Butković, otac ministra Olega, s detaljnim specifikacijama kako je potrošio dio od 110 tisuća proračunskih kuna dobivenih prošle godine.

>> Otkriće Index Istraga: Otac ministra Butkovića lani od države dobio 110.000 kuna

Kao što smo pisali, Butkovićev je ugostiteljski obrt lani na natječaju dobio navedeni iznos kapitalne pomoći poljoprivrednicima i obrtnicima u sklopu programa poticanja konkurentnosti turističkog gospodarstva. Istodobno, još uvijek nije podmirio kompletan dug od 74 tisuće kuna prema komunalnom poduzeću Ivanj iz Novog Vinodolskog pravomoćno utvrđen dvjema presudama riječkog Trgovačkog suda iz travnja 2017. i ožujka 2018. godine. U natječajnim uvjetima nije ni traženo podmirivanje potraživanja lokalnih komunalnih poduzeća, ali je njihovo postojanje u svakom slučaju zanimljivo.

Više puta smo uzalud tražili izvješće

Od Ministarstva turizma više puta smo tražili Privremeno izvješće o namjenskom utrošku sredstava državne potpore s pratećom dokumentacijom koje im je Srećko Butković uputio 13. studenog 2019. godine,  i to, kako su nam naveli, dva dana prije roka. U izvještaju je, u skladu s preuzetim obavezama, morao opravdati minimalno 66 tisuća kuna, dok je konačni financijski izvještaj dužan poslati do kraja lipnja ove godine. Slali smo mailove u Ministarstvo, nazivali ministrov kabinet, pa glasnogovornicu, prvo na fiksni telefon, potom i na mobitel, ali izvještaj o načinu trošenja javnog novca u ovom slučaju nismo dobili.

"Ministarstvo nije ovlašteno raspolagati predmetnom dokumentacijom"

Glasnogovornica nam je objasnila kako „cijelo vrijeme“ priča s kolegama i stručnjacima. „Došli smo do zaključka da Ministarstvo nije ovlašteno raspolagati predmetnom dokumentacijom, osim u svrhu u koju je ona i dostavljena. Mi mislimo da smo u interesu javnosti izvijestili, odnosno odgovorili u potpunosti. Znači, da je sve u redu, da je temeljem dokumentacije povjerenstvo donijelo odluku“, izjavila je glasnogovornica Ministarstva turizma.

Ignoriranje zakona

Kada smo iz njezinih riječi zaključili da je dokumentacija tajna, ona je to negirala, pa nam je ponudila da im se obratimo prema odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama i tako ignorirala naše pozivanje na članak 6. Zakona o medijima.

A taj članak objašnjava kako su „u cilju objave informacija putem medija tijela izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti te tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i ostale pravne i fizičke osobe koje obavljaju javnu službu i/ili dužnost dužni davati točne, potpune i pravovremene informacije o pitanjima iz svog djelokruga“ te kako su navedene informacije dostupne novinarima pod jednakim uvjetima.

A da nije državna tajna?

Isti zakonski članak propisuje mogućnost uskrate informacija kada su označene kao državna ili vojna tajna ili kada bi objavljivanje predstavljalo „povredu tajnosti osobnih podataka sukladno zakonu, osim ako se njihovom objavom može spriječiti izvršenje težega kaznenog djela ili spriječiti neposredna opasnost za život ljudi i njihovu imovinu“.

Glasnogovornici Ministarstva predložili smo i da iz dokumentacije ukloni sve podatke koji bi se mogli smatrati privatnima – OIB-e, adrese i slično – ali ni to nije pomoglo. Istodobno veli kako traženi financijski izvještaj nije proglašen državnom, a ni vojnom tajnom. Na koncu nam je ponudila dokumentaciju na uvid što, pak, nije moguće, jer autor ovoga teksta ne živi u Zagrebu. A i zakon govori o dostupnosti informacija novinarima pod jednakim uvjetima. Dakle i onima koji nisu u prilici doći u Ministarstvo.

Ne tvrdimo, naravno, da je ministrov otac nenamjenski trošio novac koji mu je odobrio sinovljev kolega Gari Cappelli ni da u dokumentaciji ima nečeg što ne smijemo vidjeti, nego da nam Ministarstvo turizma ne želi ustupiti financijski izvještaj o trošenju javnog novca iz posve nejasnih razloga.

Pročitajte više