Ministar Crkvenac: Provjera prihoda i imovine građana redovan posao porezne uprave

MINISTARSTVO financija kontinuirano radi na poslovima vezanim uz usporedbu prihoda i imovine građana, a trenutačno se obrađuje više od 560 predmeta za koje postoji sumnja u nesrazmjer prijavljenih dohodaka i stečene imovine u određenom poreznom razdoblju, potvrdio je za Hinu ministar financija dr. Mato Crkvenac.

Iz Ministarstva financija pritom napominju da nije riječ ni o kakvoj posebnoj, ad hoc, akciji nego o redovitoj aktivnosti Porezne uprave, koja se, iz razumljivih razloga, ne stavlja na "velika zvona". Posao provjere porijekla novca, odnosno plaćanja poreza i usporedbe sa stečenom imovinom redovna je aktivnost Porezne uprave, a Ministarstvo financija će, kako najavljuju, vrlo skoro javnosti podastrijeti podatke o trenutnom stanju poslova u tom području.

Riječ je usporedbi podataka iskazanih u poreznim karticama, odnosno prijavljenog dohotka sa stečenom imovinom (nekretnine, automobili, jahte i slično), pa ako je vrijednost stečene imovine veća od dohotka prijavljenog u godišnjim prijavama poreza na dohodak, poreznici traže i dodatne dokaze o izvorima sredstva.

Na meti poreznika su, pojednostavljeno rečeno, oni koji u poreznim prijavama "iskazuju male prihode, a istodobno grade vile", rekao je Crkvenac.

Porezni zakoni, naglašavaju pritom iz Ministarstva financija, jasno kažu kako je obveza svakog građanina da predoči dokumente o prihodima. Ukoliko to odbije učiniti kazna može biti i do 200 tisuća kuna.

Građani moraju znati, kažu u Ministarstvu financija, kako je taj posao u njihovom interesu, jer što je više onih koji izbjegavaju platiti porez, to je veće porezno opterećenje za one druge, savjesne porezne obveznike.

Činimo sve, kaže ministar Crkvenac, kako bi tu sivu i crnu stranu ekonomije učinili sve manjom, a time, proširujući poreznu osnovicu, otvarali mogućnosti i za smanjenje poreznih stopa.

Pročitajte više