Ministar gospodarstva protiv osnivanja državnog holdinga

Foto: Hina

TOMISLAV PANENIĆ, novi ministar gospodarstva dao je intervju za tjednik Lider u kojem je izrazio protivljenje ideji osnivanja "državnog holdinga".

"Nisam za osnivanje državnog holdinga. Da su holdinzi općenito uspješni, onda bismo vjerojatno imali nekoliko takvih uspješnih modela u državi. Više sam za kvalitetno restrukturiranje poduzeća, a da direktori koji su uspješni okupljaju tvrtke koje se bave istim djelatnostima, ne vidim problem u tome da se možda povežu takva poduzeća.

Moja je osnovna primjedba na državni holding to da ne možemo u njega staviti tvrtke koje upravljaju prirodnim dobrima, kao što su Hrvatske vode i Hrvatske šume, s tvrtkama koje su na tržištu. Njihov je interes potpuno različit. Jednima se upravlja ekonomskim, čisto profitabilnim pristupom, a drugima održivim razvojem, i to bi otežavalo rad uprave takvog holdinga.", rekao je Panenić.

Što se tiče prodaje državnih tvrtki Panenić kaže da im prvo treba podići razinu uspješnosti, pa tek onda donositi odluke o prodaji.

"Moj je glavni zadatak da tvrtke koje su u državnom portfelju dovedemo do razine uspješnosti, a tek onda možemo donositi odluke o prodaji. Jedan od takvih primjera jest HPB, koji je restrukturiran i danas je vrlo uspješna banka", rekao je Panenić.

Pročitajte više