MINISTAR KULTURE NA DANIMA PANEUROPSKE UNIJE U NJEMAČKOJ

Ministar kulture Božo Biškupić te članovi hrvatskog ogranka Paneuropske unije sudjelovali su na dvodnevnom savjetovanju članica Paneuropske unije u bavarskom gradu Rosenheimu posvećenom današnjem proširenju Europske unije na 10 novih članica, a održanom pod naslovom "Proširenje, jačanje Europe u zajedništvu".

Sudionike skupa pozdravio je predsjednik Paneuropske unije Otto von Habsburg, rekavši kako je ovo veliki dan za Europsku uniju koja je proširena sa 10 novih članica. On je istaknuo da u tu zajednicu europskih država nedvojbeno pripada i Hrvatska, zemlja bogate mediteranske i srednjoeuropske kulture i tradicije. Zbog toga Hrvatskoj nije mjesto na zapadnom Balkanu kako bi to neki željeli, kazao je Otto von Habsburg, jer Hrvatska je po svojoj kulturi umjetnosti, znanosti, gospodarstvu i politici oduvijek bila sastavni dio Europe.

Sudjelujući u radu skupa ministrar kulture Božo Biškupić naglasio je ulogu Hrvatske na ovim prostorima, odnosno njezinu sposobnost i nastojanje da što skorije postane članicom Europske unije. Po Biškupićevim riječima nova Hrvatska vlada svojom politikom zalaže se za ravnopravnost svih hrvatskih građana, poštivanje ljudskih prava, a posebno prava manjina i poštivanja različitosti. Stoga je cilj hrvatske države ulazak u Europsku uniju i dobri odnosi sa njezinim članicama. Biškupić je naglasio da je Hrvatska spremna i sposobna dati svoj doprinos izgradnji novog europskog doma 21. stoljeća. Dodao je, da je Hrvatska već sada most između EU i jugoistočne Europe. Za Hrvatsku je, kazao je Biškupić, od vitalnog interesa mir, stabilnost i napredak u međusobnim odnosima sa susjednim državama.

Predsjednik njemačkog ogranka Paneurospke unije Bernd Posselt naglasio je da je nova Hrvatska vlada učinila ogromne korake prema hrvatskom članstvu u EU. Jedan od primjera za to, izdvojio je, posjet hrvatskog premijera Ive Sanadera Talijanskoj zajednici u Umagu uoči Nove godine i posjet srpskom kulturnom društvu Prosvjeta i predstavnicima srpske pravoslavne crkve na Badnjak 6. siječnja u Zagrebu. Na taj način hrvatski premijer Ivo Sanader pokazao je da je suživot u Hrvatskoj itekako moguć te da manjine nisu problem nego bogatstvo hrvatske države. Posselt je pred sudionicima skupa kazao da bi upravo tu Sanaderovu rečenicu trebalo uzeti za primjer i ugraditi je u europske dokumente kada je riječ o manjinama u europskim zemljama.

U radu skupa sudjelovali su, među ostalima, i Eberhard Sinner, bavarski državni ministar za europska pitanja, Alain Terrenoire predstavnik Paneuropske unije Francuske, Heinz Topsch predstavnik salzburškog sveučilišta, banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica, Dirkhermann Voss predsjednik Paneuropske unije Bavarske.

Uz ministra Biškupića Hrvatsku su predstavljali predstavnici hrvatskog ogranka Paneuropske unije na čelu s predsjednikom Pavom Barišićem.

(Hina) xatod ysb

Pročitajte više