Ministar otkrio nove detalje o zabrani rada nedjeljom

Foto: Filip Kos/PIXSELL

HRVATSKA će, sve je izvjesnije, uskoro dobiti zakon kojim će trgovačkim lancima i radnicima uvelike biti smanjeno pravo da sami odluče žele li ili ne žele raditi nedjeljom.

Prema onome što se sada govori, zabrana rada nedjeljom odnosila bi se na trgovine, a postojao bi ograničen broj radnih nedjelja u godini.

"Vezano za rad nedjeljom, posljednjih 6 mjeseci radili smo pomnu analizu, kontaktirali smo sve zemlje EU-a i došli do interesantne brojke - da su prihodi poslodavcima nedjeljom daleko manji od onoga što hrvatska javnost zna. Ovo je pomalo i svjetonazorsko i ekonomsko pitanje. Činjenica je da se radi o tzv. austrijskom modelu - zemlje koja je vrlo slična Hrvatskoj i ima svoju turističku sezonu. Njihovi su poslodavci vrlo aktivan socijalni partner vladi", potvrdio je Horvat u razgovoru za HRT. Najavio je da će se brzo krenuti u javnu raspravu, a potom i s prijedlogom pred vladu.

Dodao je kako će se broj radnih nedjelja dodatno "ispeglati" s poslodavcima, a radi se o njih 8 do 12, po izboru poslodavaca. Naglasio je da će svi radnici koji budu radili nedjeljom - biti nagrađeni. I u ovom se trenutku rad izvan radnog vremena, subotom i nedjeljom, noću i blagdanima, plaća po povećanim naknadama, a svrha Državnog inspektorata je da se nadzor za tako nešto poboljša.

Upozorio je kako je Zakonom o radu definiran obavezan barem jedan 24-satni odmor u tjednu. "Činjenica je da je ovo i svjetonazorsko pitanje i smatram da bi nedjelja trebala biti slobodna", dodao je. Njegov zadatak kao ministra gospodarstva je da Hrvatsku učini manje ovisnom o trgovini i turizmu.

Pročitajte više