Ministar Pankretić obećao voćarima pomoć

MINISTAR poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić danas je, nakon jučerašnjih velikih šteta od mraza u hrvatskim voćnjacima, obišao dio stradalih nasada u Brodskoposavskoj župnija, u općini Staro Petrovo Selo.

Hrvatskim voćarima obećao je pomoć pri ublažavanju posljedica višegodišnjega stradavanja od elementarnih nepogoda, subvencioniranjem dijela premije kod osiguranja i reprogramom kredita.

Najkonkretnija pomoć, podsjetio je ministar, odnosi se na ono što smo dugo najavljivali, a ove godine i realizirali stupanjem na snagu Pravilnika o ostavarivanju prava na potporu osiguranja od mogućih šteta u poljoprivredi. Država će proizvođačima subvencionirati 25 posto od ugovorene premije koja maksimalno može iznositi 500.000 kuna.

Ministar Pankretić izrazio je nadu da će to potaknuti poljoprivrednike da osiguravaju svoje proizvodnje, a općine, gradove i županije da se i sami uključe u subvencioniranje.

Dodao je da je Ministarstvo već pripremilo prijedlog reprograma poljoprivrednih kredita, osobito voćarima, koji bi se za desetak dana trebao naći na Vladi. Za one koji odluče jednokratno otplatiti kredit, postoji mogućnost otpisa dijela.

(Hina) ruž mć

Pročitajte više