Ministar Popijač najavio: Revizija povlaštenih mirovina do kraja godine

MINISTAR gospodarstva Đuro Popijač izjavio je danas da posebna radna grupa već radi na reviziji povlaštenih mirovina te da će ona biti dovršena do kraja godine.

Predloženim izmjenama povlaštenih mirovina u ukupno 14 kategorija učinjeni su određeni pomaci, a u idućem će krugu, dodao je ministar, biti izvršena dublja reforma mirovinskog sustava, koja će uključiti daljnje smanjivanje prijevremenih mirovina, započeto 2008.

Predložene izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti predviđaju da se nezaposlenima, koji su na Zavodu za zapošljavanje, omogući da na Zavodu ostanu i nakon stjecanja uvjeta za prijevremenu mirovinu, zajedno sa svim pravima, te da više ne moraju po sili zakona u prijevremenu mirovinu zbog toga što su izgubili pravo na naknadu za nezaposlene.

Popijač: Mirovinski je sustav na granici izdržljvosti, nužne su hitne promjene

Ministar je upozorio da je situacija u mirovinskom sustavu "na granici izdržljivosti" te da su hitno potrebne promjene, a upozorio je i da vlast mora poštovati odluku Ustavnog suda o izjednačavanju dobi za odlazak u starosnu mirovinu za žene i muškarce, koja je donesena još 2007. godine.

"Odluka Ustavnog suda je obvezujuća u svemu i za svakoga", rekao je Popijač, a na nedavnu izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, koji je rekao da je prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju o izjednačavanju dobi za starosnu mirovinu "nepromišljen, štetan i nepravedan prema ženama", državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman podsjetio je da je 2018. godina kao prvotni rok za izjednačavanje, koju je spomenuo i Ustavni sud, preuzeta upravo iz programa SDP-a dok je ovaj bio na vlasti.

Predloženim izmjenama predviđa se da se dob za odlazak u mirovinu žena i muškaraca izjednači u idućih 10 godina. Primjedbe na pojedinosti oko toga zakona imali su i predstavnici sindikata, koji su zamjerili da su predložene izmjene upućene u saborsku proceduru bez rasprave socijalnih partnera. No ministar Popijač tvrdi da su se, iako GSV još nije u potpunosti zaživio, već dva puta konzultirali sa socijalnim partnerima, te da su i poslodavci i sindikati bili upoznati s promjenama o kojima se pisalo i u medijima.

Pročitajte više