MINISTAR PRIMORAC I DOPREDSJEDNIK SABORA MILINOVIĆ U GOSPIĆU

O stanju školstva i znanosti i prijedlogu za osnivanje instituta za kras u Ličkosenjskoj županiji danas su u Gospiću s gradskim i županijskim vodstvom razgovarali potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac. L

Znajući kako nema razvoja gospodarstva bez obrazovanja koje pak utječe na definiranje budućnosti, moramo stvoriti uvjete da obrazovanje bude jednako zastupljeno u svim hrvatskim krajevima, bio to Zagreb, Gospić ili neki otok, istaknuo je ministar Primorac.

Dodao je kako vjeruje da u ličkom kraju ima sposobnih ljudi koji mogu provoditi dio reforme školstva.

Govoreći o osnivanju instituta za kras, ministar je podsjetio kako ta županija gotovo svim svojim područjem pripada krasu te bi svoje bogatstvo mogla djelotvornije iskoristiti razvojem znanstvenih ustanova pa se zato i predlaže osnutak takva instituta.

"Tu će inicijativu utvrditi struka, a onda ću kao ministar učiniti sve da Gospić dobije takvu ustanovu", rekao je Primorac.

Osim Visoke učiteljske škole, u Gospiću i Otočcu djeluje nekoliko odjela Veleučilišta iz Rijeke, rekao je župan Milan Jurković, ocijenivši da je osnivanje instituta za kras neizbježivo. Tako bi se stvorili preduvjeti za širu suradnju znanstvenih ustanova i primjenu novog znanja s drugih prostora u našu županiju, ustvrdio je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović smatra da je vrlo bitno ostvariti Vladine ciljeve o ravnomjernu razvoju svih područja, pa bi možda izvedbom dvaju projekata - instituta za kras u Gospiću i đačko-studentskog doma - Vlada jasno dala do znanja da je riječ o Lici kao regiji u Hrvatskoj, rekao je Milinović. Ako inicijativa za osnivanje instituta za kras prođe, bit će to važan preduvjet za razvoj Like, rečeno je u razgovorima .

Milinović i Primorac su za boravka u Gospiću posjetili Visoku učiteljsku školu, osnovnu školu, dječji vrtić, Opću bolnicu i Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije.

(Hina) pk vkn

Pročitajte više