Ministar Vidović o tvrdnjama o istjerivanju invalida iz domova

MINISTAR rada i socijalne skrbi Davorko Vidović izjavio je danas u Požegi da je tvrdnja kako "Ministarstvo rada i socijalne skrbi iz domova želi istjerati invalide neobavještenost ili zločestoća, a prije ovo drugo jer nema ni govora o tomu".

"Mi pratimo što se u socijalnoj politici događa i u svijetu, a svjetski je trend kao najbolje rješenje prepoznao da ljudi moraju biti u prirodnom okruženju u svojim obiteljima. To ne znači da će se invalidi istjerati iz domova. Naprotiv, mi ćemo i dalje graditi domove", rekao je ministar Vidović novinarima, komentirajući napise u nekim novinama.

Istaknuo je kako će država usporedno razvijati institucionalni i izvaninstitucionalni oblik skrbi, te da zato nema razloga širiti strah među ljudima da će ih država istjerivati iz domova. "To je naprosto apsurdno, netočno i zločesto", ustvrdio je Vidović.

Govoreći o reformi socijalne skrbi, koju je danas u Požegi predstavio ravnateljima domova i centara za socijalnu skrb, ministar Vidović je istaknuo kako je nužna promjena sadašnjeg sustava jer nije učinkovit, te da zato pomoć ne stiže do onih kojima je najpotrebnija.

U Požeško-slavonskoj županiji, gdje je postotak osoba koje primaju neki oblik socijalne pomoći viši od republičkog prosjeka, najavio je znatna ulaganja u "ekipiranje stručnjaka i povećavanje smještajnih kapaciteta u Domu za stare i nemoćne", to jest u izgradnju novog stacionara, investiciji vrednoj više od deset milijuna kuna.

Isto tako, najavio je i novčanu potporu za krovište i fasadu Centra za socijalnu skrb u Požegi, te Doma u Ljeskovici.

Ministar Vidović je u Ovčarama nedaleko od Požege bio nazočan Međužupanijskome susretu invalida "Požega 2003."

Pročitajte više