ministar vlahušić: poduzeti ćemo zakonske mjere za zaštitu pacijenata

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izjavio je danas da će, budu li tijekom štrajka liječnika idućeg tjedna ugroženi zdravlje i životi pacijenata, poduzeti sve zakonske mjere koje mu stoje na raspolaganju radi zaštite njihovih prava.

Vlahušić je rekao za Hinu da će Ministarstvo zdravstva danas ravnateljima i šefovima službi u bolnicama uputiti nalog da sutra u cijelosti osiguraju funkcioniranje zdravstvenih službi što znači da je, osim dežurstava i hitne službe, obavezan rad u ambulantama, laboratorijima i poliklinikama.

Štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata jučer je odlučio da će od ponedjeljka obustaviti rad bolničkih poliklinika i prijam pacijenata koji nisu hitni (tzv. hladni pogon).

´Prestanak rada poliklinika predstavlja prekoračenje ovlasti jer Sindikat ne može pozivati građane da ne dođu u bolnice, budući da to može imati za posljedicu ugrožavanje zdravlja građana koje se dovodi u zabludu´, izjavio je ministar Vlahušić.

On je stoga pozvao građane da sutra uredno dođu u bolnice na zakazane pretrage i operacije.

Ako građanima neki zdravstveni djelatnik odbije pružiti zdravstvenu zaštitu, bit će, po ministrovim riječima, podvrgnut i disciplinskim mjerama.

Ponovio je kako se štrajk ne smije provoditi na mjestima gdje se provodi zdravstvena zaštita, jer se time ugrožava osnovno ustavno pravo građanina na zdravstvenu zaštitu.

Ministarstvo zdravstva na sve je pritužbe građana tijekom štrajka liječnika otvorilo i posebno telefonsku liniju : 0800-200-063.

Sudjelovanje u štrajku po Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru dozvoljeno je i Vlada ne zabranjuje štrajk, no sve zdravstvene ustanove dužne su organizirati cjelokupnu zdravstvenu zaštitu sukladno ugovoru sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, rekao je ministar.

Ravnatelji ustanova mogu se dogovoriti s pojedinim štrajkaškim odborima koje se poslove ne smije prekidati, a ako to nisu u stanju, moraju o tome izvijestiti vlasnika bolnice - Ministarstvo zdravstva ili Županiju, rekao je ministar Vlahušić.

Dodao je da Ministarstvo zdravstva surađuje s Državnim odvjetništvom te da se razmatra postoje li elementi za sudsku tužbu protiv HLS-a.

Prema odredbama Zakona o radu poslodavac može zahtijevati od nadležnih sudova zabranu organiziranja i poduzimanja štrajka protivnog odredbama Zakona. O eventualnoj zabrani štrajka u prvom stupnju odlučuje Županijski sud u Zagrebu, a o žalbi protiv njegove odluke odlučuje Vrhovni sud RH.

Pročitajte više