Ministarstvo: Podatke o kvaliteti zraka s aplikacija bez pravne i stručne težine

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja upozorilo je na porast aplikacija i uređaja koji često daju netočne podatke o kvaliteti zraka, naglasivši da su jedini relevantni pokazatelji kvalitete zraka oni podatci izmjereni od ovlaštenih ispitnih i referentnih laboratorija.

Podaci o kvaliteti zraka izmjereni od strane ispitnih i referentnih laboratorija u Hrvatskoj dostupni su javnosti putem portala Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj te su oni jedini relevantni pokazatelji kvalitete zraka u Hrvatskoj. Portal je dostupan na poveznici: http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html, priopćilo je Ministarstvo.

Ističe kako je praćenje kvalitete zraka detaljno regulirano Zakonom o zaštiti zraka, Pravilnikom o praćenju kvalitete zraka te ostalim popratnim propisima koji su usklađeni s propisima EU.

"Rezultati bez pravne i stručne težine"

Upozorava da se podaci dobiveni metodama drugačijim od onih opisanim Zakonom i Pravilnikom, ne mogu smatrati jednakovrijednima u odnosu na podatke izmjerene od strane ovlaštenih pravnih osoba te ih se uvijek treba uzimati s rezervom. 

"Takvi rezultati nemaju pravnu niti stručnu težinu, a njihovo neadekvatno prenošenje stanovništvu, na žalost, nepotrebno narušava povjerenje građana u već uspostavljen kvalitetan sustav praćenja kvalitete zraka", poručuje Ministarstvo.

"Treba upoznati javnost s tim da je riječ o neslužbenim podacima"

Napominje da bi vlasnici aplikacija, a također i mediji koji te rezultate prenose, u svrhu ispravnog obavještavanja trebali upoznati javnost kako je riječ o neslužbenim podacima te da su provjereni i točni podaci dostupni na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

"U slučaju pojava visokih vrijednosti onečišćujućih tvari potrebno je potražiti odgovor i stručno mišljenje od nadležnih institucija kako bi se izbjegle netočne interpretacije i nepotrebno uznemiravanje stanovništva", poručuje Ministarstvo.

Referentni laboratoriji za kvalitetu zraka DHMZ i Institut za medicinska istraživanja

Ministarstvo u priopćenju upozorava kako je posljednjih godina u porastu broj raznih aplikacija i uređaja koji građanima daju informacije o kvaliteti zraka, ali su na žalost takvi podaci često nepouzdani i netočni te uglavnom nije moguće provjeriti njihovu vjerodostojnost.

Također, nije moguće utvrditi princip rada aplikacije/uređaja kao ni ostale relevantne podatke, primjerice koju mjernu tehniku ili model koriste, kako dokazuju točnost rezultata te kolike su pogreške takvih rezultata. 

"Nacionalni referentni laboratoriji za mjerenje kvalitete zraka su Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, a ovlašteni laboratoriji provode mjerenja provjerenim ispitnim metodama te ulažu u mjernu opremu i znanstveno-stručno usavršavanje kako bi pružili visoku kvalitetu mjerenja i podataka, ukorak s razvijenijim zemljama EU", ističe  Ministarstvo. 

Pročitajte više