MINISTARSTVO KULTURE za knjige IZDVOJILO 60 milijuna kuna

Ministarstvo kulture u ovoj je godini za financiranje knjiga izdvojilo šezdesetak milijuna kuna, izjavio je pomoćnik ministra kulture Branko Maleš.

Polovica te svote utrošena je na otkup gotovih knjiga i potporu rukopisa, a preostalih tridesetak milijuna kuna za nabavu knjiga za narodne knjižnice, stimulaciju časopisa te organizaciju sajmova i književnih manifestacija.

Dosad je otkupljeno 141.120 primjeraka knjiga, odnosno 1227 novih naslova, istaknuo je Maleš, napominjući da će do kraja godine biti otkupljeno još knjiga.

Od 432 nakladnika, koliko ih se prijavilo za otkup, otkupljene su knjige 306 nakladnika. Najviše knjiga otkupljeno je od Školske knjige, Golden Marketinga, JesenskiandTurka, Naklade Ljevak, VBZ-a, Konzora, Naklade MD, Ceresa, Meandra, Durieuxa, Izvora.

Među najotkupljivanijim naslovima, odnosno onima koji su otkupljeni u po 300 primjeraka, našle su se, među ostalima, ´Izabrane pjesme´ Drage Ivaniševića, ´Predivo sve užih dana´ Andrijane Škunce, ´Koreografija patnje´ Sibile Petlevski, ´Triemeron´ Nedjeljka Fabrija, ´Izabrani romani´ Dalibora Cvitana i ´Noćna smjena´ Gorana Tribusona.

Prilikom otkupa davala se prednost domaćim autorima, ustvrdio je Maleš, rekavši kako je otkupljeno po dvjesto primjeraka knjiga brojnih afirmiranih domaćih autora, kao što su Tomić ili Jergović.

Osim toga, otkupljivane su i strane knjige kao što su primjerice ´Biblijski simboli´ Maurisea Cocagnaca, koje je izdao Antibarbarus, a koji su otkupljeni u 300 primjeraka.

Ministarstvo kulture ove je godine izdvojilo 464.700 kuna za potporu prijevodima hrvatskih autora, za koje su zainteresirani inozemni izdavači, naglasio je.

Tako je Vesna Krmpotić prevedena na njemački, Krleža na ruski, Tonko Marojević na francuski, Robert Perišić na slovenski i mađarski, Dubravko Jelčić na talijanski, a Miro Gavran na čitav niz jezika.

Ministarstvo kulture je gotovo tri milijuna kuna izdvojilo za 62 književne manifestacije, među kojima su svakako najznačajniji sajmovi knjiga Interliber i Castropola.

Za potporu časopisima kao što su ´Zarez´, ´Hrvatsko slovo´, ´Nova Istra´ i drugi, izdvojeno je oko šest milijuna kuna, dok je za nabavu knjiga za narodne knjižnice utrošeno oko 18 milijuna kuna, rekao je.

Ministarstvo kulture ove je godine za knjige izdvojilo podjednaku svotu novca kao i prošle godine.

Pročitajte više