Ministarstvo zdravstva o GMO-u u hrani: Podaci iznijeti ishitreno, nema opasnosti za potrošače

MINISTARSTVO zdravstva i socijalne skrbi priopćilo je danas da su podaci Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije o prisustvu genetski modificiranih organizama (GMO) u više vrsta prehrambenih proizvoda na tržištu iznijeti u javnost ishitreno te da nema opasnosti po zdravlje potrošača.

U priopćenju se navodi da je ravnatelj osječkog Zavoda Josip Milas izišao u javnost s tim podacima bez detaljnijih provjera i konzultacija s Ministarstvom zdravstva i stručnjacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ustanove koja koordinira, stručno usmjerava i nadzire rad županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Ministarstvo zdravstva obavit će početkom idućeg tjedna konzultacije sa svim relevantnim stručnjacima i institucijama i odrediti poduzimanje potrebnih mjera, o čemu će javnost biti kontinuirano izvještavana.

U priopćenju se naglašava da se kontrola hrane na prisustvo GMO-a prilikom uvoza obavlja od studenoga 2003. godine u laboratoriju za kontrolu GMO-a pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu.

Laboratorij je osnovalo Ministarstvo zdravstva uz potporu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i Ministarstva za zaštitu prirode i okoliša, upravo zbog ispitivanja, kontrole i praćenje GMO-a u prehrambenim proizvodima, sirovinama, stočnoj hrani, sjemenskoj robi i sl.

Dosad je u laboratoriju pregledano 40-tak uzoraka isključivo prehrambenih proizvoda i sirovina za koje se moglo pretpostaviti da bi mogle sadržavati GMO, a u niti jednom od analiziranih uzoraka nije utvrđeno prisustvo GMO-a.

Najveći broj uzoraka radi na analizu je dostavila Granična sanitarna inspekcija prilikom kontrole uvoza hrane, a manji broj same pravne i fizičke osobe.

Ministarstvo ističe da je sanitarna inspekcija Grada Zagreba uzela 12 uzoraka istih vrsta namirnica koje su analizirane u Zavodu za javno zdravstvo u Osijeku.

Analiza je pokazala da u sedam uzoraka nije utvrđeno prisustvo GMO-a, a u četiri je utvrđeno prisustvo GMO-a samo u tragovima, tj. ispod 1 posto.

U slučaju jednog uzorka sumnja se da sadrži više od 1 posto GMO-a, pa će taj uzorak biti podvrgnut dodatnom ispitivanju u jednom od laboratorija Europske unije, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više