Ministri južne Azije dogovorili sporazum o slobodnoj trgovini

MINISTRI vanjskih poslova zemalja južne Azije potpisali su okvirni sporazum o slobodnoj trgovini u utorak, završnog dana summita na kojem su održani prvi razgovori čelnika Indije i Pakistana od 2001. i koji je probudio nade o regionalnoj suradnji.

Taj sporazum, koji će smanjiti ili ukloniti carine zemalja članica Asocijacije za regionalnu suradnju u južnoj Aziji (SAARC), trebao bi stupiti na snagu 1. siječnja 2006., ali njegov uspjeh ovisi o mirovnim potezima Indije i Pakistana - najvećim članicama asocijacije.

Prema sporazumu, razvijenije zemlje (Pakistan, Indija i Šri Lanka) smanjit će carine na razinu između nula i pet posto u roku od sedam godina od početka stupanja ugovora na snagu.

Bangladeš, Nepal, Butan i Maldivi imaju 10 godina za dovršetak tog procesa, iako sve članice mogu zadržati popis osjetljivih proizvoda kojima neće biti smanjene carine.

Trodnevni summit uglavnom je bio zasjenjen bilateralnim sastancima čelnika Indije i Pakistana, osobito onim pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa i indijskog premijera Atala Beharija Vajpayeea u ponedjeljak.

Obojica čelnika obvezala su se da će nastaviti s naporima na smanjivanju napetosti između dvije zemlje, koje su se zbog nesuglasica oko pogranične regije Kašmira prije dvije godine našle na rubu rata.

Pročitajte više