Ministrica Antunović na resornom godišnjem sastanku zemalja

MINISTRICA obrane RH Željka Antunović sudjelovat će na godišnjem sastanku ministara obrane Jugoistočne Europe (South East Europe Defence Ministerial SEDM), koji će se održati u Rimu, priopćilo je u utorak Ministarstvo obrane.

Na sastanku će sudjelovati ministri obrane Albanije, Bugarske, Grčke, Italije, Makedonije, Rumunjske, Turske, Slovenije, SAD-a i Hrvatske. Ukrajina će nazočiti kao promatrač.

U priopćenju se navodi da će ministri obrane iznijeti svoja viđenja o stanju sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, a potom će predsjedavajući Sekretarijata SEDM-a izvijestiti ministre o aktivnostima i projektima pokrenutim u okrilju procesa SEEBRIG (South Eastern Europe Brigade), zaštiti okoliša, suradnje vojnih industrija te drugih procesa.

Ministri obrane sedam zemalja koje daju snage u SEEBRIG (Albanija, Bugarska, Grčka, Italija, Makedonija, Rumunjska i Turska), potpisat će četvrti dodatni protokol na osnovni sporazum o Mirovnim snagama JI Europe, kaže se u priopćenju. Ukoliko u međuvremenu NATO prihvati njihovu ponudu za sudjelovanje u mirovnim misijama, moguće je da se na sastanku odluči i o upućivanju SEEBRIG-a u prvu mirovnu misiju u JI Europi. Vrlo je vjerojatno da će prva misija SEEBRIG-a biti u okviru snaga SFOR-a u BiH.

Na kraju sastanka ministri obrane usvojit će zajedničku izjavu.

Pročitajte više