Ministrica Antunović: Nisu se pojavili novi zahtjevi Hrvatskoj u vezi s vojnom akcijom protiv Iraka

MINISTRICA obrane Željka Antunović demantirala je večeras da su Sjedinjene Američke Države postavile nove zahtjeve Hrvatskoj u vezi sa najavljenom američkom vojnom akcijom protiv Iraka, a pogotovo ne zahtjevi u smislu korištenja hrvatskih kapaciteta.

U interviewu u informativnoj emisiji TV Nove "24 sata" ministrica Antunović je komentirajući odluku Vlade od 26. veljače - da Hrvatska dopusti korištenje hrvatskog zračnog prostora i zračnih luka za potrebe preleta, slijetanja i punjenja gorivom civilnih transportnih aviona koalicijskih snaga u slučaju vojne akcije protiv Iraka - izjavila da je "Vlada svojom (tadašnjom) odlukom definirala širinu mogućih odobrenja prema SAD-u, koje predvode koalicijske snage, u slučaju kada bi do tog zahtjeva došlo".

Dodala je da od "SAD (tada) nije došao nikakav zahtjev. Pojavili su se razgovori i najave mogućih potreba SAD-a. I mi smo, da budemo spremni na ono što nam se može dogoditi, razmotrili sve mogućnosti i šire od onoga o čemu su SAD govorile - i definirali naše mogućnosti sukladno zakonu - mogućnosti koje može odobriti Vlada, odnosno naše institucije koje nadziru i provode prelete i sletanje međunarodnih zrakoplova. Također smo jasno SAD-u rekli da sve preko toga može odobriti isključivo Hrvatski sabor", rekla je ministrica obrane.

Na novinarsko pitanje jesu li se u međuvremenu pojavili novi američki zahtjevi, primjerice korištenje zračnih i morskih luka, te puna suradnja s tajnim službama ministrica obrane Antunović to je to odlučno odbila.

"Moram Vas potpuno demantirati. Nisu se pojavili nikakvi novi zahtjevi, a pogotovo ne zahtjevi u smislu korištenja hrvatskih kapaciteta, bez obzira odnosi li se to na korištenje pomorskih luka, pa sve do ulaska američkih trupa", rekla je.

Ministrica Antunović naglasila je kako je ono što se "pojavilo zahtjev da Hrvatska definira svoje konačno političko stajalište".

"Ono što se pojavilo - i što je potvrđeno od Ministarstva vanjskih poslova i Vlade - je zahtjev da Hrvatska definira svoje konačno političko stajalište", naglasila je.

Taj zahtjev, objasnila je, "vezan je uz to postoji li neka razlika u našim stajalištima ako Vijeće sigurnosti UN-a donese Rezoluciji (u vezi s vojnom akcijom protiv Iraka) ili ako Rezolucije ne bude. O tome se razgovaralo, konzultiralo i razmišljalo, uz mnoga druga vanjskopolitička pitanja, na sastanku u Vili Prekrižje (u četvrtak) u nazočnosti državnog vrha i mnogih resornih ministara", rekla je.

Na pitanje u vezi s mogućnosti da hrvatski vojnici budu poslani u Irak ministrica obrane Antunović naglasila je kako "u ovom trenutku može reći da to ne dolazi u obzir, jer sve bi ostalo bilo nagađanje. Odluku o tome da i jedan hrvatski vojnik izađe iz Hrvatske i ode u bilo koju vrstu misiju izvan Hrvatske može donijeti isključivo Hrvatski sabor. U ovom trenutku nitko od nas takvo nešto nije tražio, a analitičari kažu da tako nešto, u slučaju rata u Iraku, nitko ni neće tražiti jer su naši kapacitet skromni, ograničeni za takve velike vojne operacije. Ono što bi se eventualno moglo dogoditi, ako do rata dođe i ovisno koliko bi trajao, su kasnije intervencije. Sjetimo se Afganistana i našega dosad uspješnog sudjelovanja u stabiliziranju stanja nakon rata", zaključila je ministrica Antunović.

Na pitanje o njenoj procjeni mogućeg početka rata protiv Iraka podsjetila je kako je 17. ožujka rok za Irak da se razoruža.

"Sve što mogu dodatno reći bila bi improvizacija. Ja, kao i mnogi u svijetu, na temelju događanja u zadnjih nekoliko tjedana, držim da oružana akcije nije daleko", rekla je ministrica obrane Željka Antunović.

Pročitajte više