Kaznene prijave zbog smrti bebe u Slavonskom Brodu, ravnateljica Centra za socijalnu skrb: "Kako sam mogla znati što se događalo?"

Foto: Posavska Hrvatska

INSPEKCIJA Ministarstva socijalne politike i mladih utvrdila je brojne nepravilnosti u radu Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu za slučaj u kojem je krajem prošle godine umrla tromjesečna beba. Utvrđene su nepravilnosti Centra u još jednom slučaju te slijede kaznene prijave...

"Zgrožena sam količinom nemara i nerada djelatnika Centra", rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. U slučaju u kojem je preminula 3-mjesečna djevojčica dogodio se niz propusta od kojih je najveći da Centar nije postupio po telefonskoj dojavi iz siječnja 2012., a zanemarana je čak i prijava policije.
 
U drugom slučaju za koji je odgovoran isti Centar utvrđeno je također niz nepravilnosti. Tu je Centar, naime, propustio oduzeti ocu djecu koja su bila podvođena.
 
Izvješće inspekcije za oba slučaja bit će proslijeđena DORH-a te se očekuje niz kaznenih prijava za djelatnike Centra. Kriminalistička obrada još traje, a Opačić očekuje kako će biti proširena i na osobe izvan samog centra. Ministrica jer također naglasila kako odgovornom smatra i ravnateljicu koja u sljedećih 15 dana mora suspendirati određene djelatnike te podijeliti izvanredne otkaze.
 
Ravnateljica Centra: Osjećam se loše, ali kako sam mogla znati?

"Kako bih se trebala osjećati nego loše", rekla je Slavica Nikšić, ravnateljica slavonskobrodskog Centra za socijalnu skrb, u kojem je inspekcija Ministarstva socijalne politike utvrdila niz nepravilnosti i propusta u više slučajeva. Javnost je posebno šokirao slučaj u kojem je zbog zanemarivanja preminula tromjesečna beba. Iako tek dva mjeseca obnaša funkciju ravnateljice Nikšić je istaknula.

"Ne bježim od odgovornosti, koliko god se utvrdi moja krivnja u svemu tome ja ne bježim", rekla je Nikšić koju sutra očekuje puno posla. Naime dobit će službeno izvješće Ministarstva nakon čega bi trebala podijeliti otkaze nekim djelatnicima.

"Ja kao ravnateljica postupit ću prema tom izvješću. Sve ide prema DORH-u i dalje što bude potrebno ćemo raditi". Nikšić je također rekla kako ne razmišlja o svojoj ostavci.

"Ako je nadzorom utvrđeno da sam ja mogla tu nešto promijeniti i djelovati, a propusti su napravljeni u obitelji koja je bila dvije godine pod nadzorom. Mislim kako sam ja to mogla saznati u dva mjeseca otkad sam tu", zapitala se Nikšić te najavila da će Centar postupiti po svim naputcima izvješća.

"Djeca već i jesu u obitelji, neka su već u ustanovama, radi se o djeci iz dvije obitelji koje su bile predmet nadzora", zaključila je Nikšić.

Pročitajte više