Ministrica pravosuđa: Izmjenom Ovršnog zakona ovrhe će pojeftiniti

MINISTRICA pravosuđa Ingrid Antičević Marinović ustvrdila je danas da će ovrha izmjenom Ovršnog zakona biti jeftinija i brža, te da troškovi ovrhe sa suda neće biti prebačeni na građane, kao što tvrde kritičari izmjene zakona, jer je trošak ovrhe i do sada teretio stranke.

Na sastanku u Javnobilježničkoj komori, koju je prvi puta od osnutka prije osam godina posjetio jedan ministar pravosuđa, Ingrid Antičević Marinović i predsjednik Komore Jure Ilić uskladili su stajališta o izmjenama Ovršnog zakona i Zakona o nasljeđivanju.

Po riječima ministrice, lani su sudovi uglavnom riješili više predmeta nego li godinu ranije, ali su podbacili u rješavanju ovršnih predmeta.

U sudove je lani pristiglo 312 tisuća ovršnih predmeta, riješeno ih je gotovo 280 tisuća, a oko 200 tisuća je ostalo neriješeno. Od 67 tisuća ostavinskih predmeta riješeno je nešto više do polovice rekla je ministrica.

Stoga ministrica smatra nužnim rasteretiti sudove velikog broja nespornih predmeta prebacivanjem na javne bilježnike, čime bi se osiguralo brže ostvarivanje prava.

Osobito važnim smatra izmjene u ovršnom postupku kojima se ograničavaju prava stranaka, osobito dužnika, jer su se često zloupotrebljavala.

Ovršni postupci trajali su nerijetko i duže od parnica, a pravomoćne sudske presude se godinama nisu mogle izvršiti, kazala je ministrica.

Ilić je izrazio zadovoljstvo jer je ministrica uvažila primjedbe javnih bilježnika na Ovršni zakon kojim bi njihova vjerodostojnost bila dovedena u pitanje. Naime, usvojena je njihova primjedba da javni bilježnici, kao povjerenici suda i savjetnici stranka koji ne smiju stati na stranu jedne od stranaka, mogu izdavati samo rješenja o ovrsi, dok će pljenidba i prodaja imovine ostati u nadležnost sudova.

Dodao je da javni bilježnici već osam godina čekaju zakon o nasljeđivanju kojim bi ostavinski postupci prešli u njihovu nadležnost. Ilić se nada da donošenje tog zakona neće ponovno zapeti u parlamentarnoj proceduri.

Ocijenio je kako se mogao napraviti i veći iskorak tako da su se na javne bilježnike prebacile i sporazumne rastave braka.

Ilić smatra da javnih bilježnika ima dovoljno i da su stručno osposobljeni za nove zakonske ovlasti jer su više od 80 posto njih bili suci.

Pročitajte više