Ministrica Škare Ožbolt predlaže ukidanje kaznenog djela klevete za javnu riječ

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas da će predložiti ovih dana izmjenu Kaznenog zakona po kojoj se ukida kazneno djelo klevete za javnu riječ, a to se odnosi na novinarski posao, književno, znanstveno i umjetničko djelo te još neke djelatnosti.

Također, obična kleveta i uvreda više se ne bi kažnjavale zatvorskom kaznom, već bi ostala samo novčana kazna.

Ministrica Škare Ožbolt izjavila je Hini kako je "nakon posljednjih presuda novinarima i književnicima za napisanu riječ evidentno da sudska praksa ne uvažava činjenicu da je kleveta počinjena putem javne riječi de facto dekriminalizirana".

"U sadašnjoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona koje su sada pred Saborom predložiti ću amandmanom Vladi novu izmjenu kaznenog djela klevete po kojoj nema kaznenog djela djela protiv časti i ugleda u novinarskom poslu, znanstvenom, književnom, umjetničkom djelu ili javnoj informaciji kao i u obavljanju službene dužnosti političke ili druge javne ili društvene djelatnosti", rekla je Škare-Ožbolt.

Ministrica je naglasila kako će za sva lakša kaznena djela za koja je do sada, kao i za klevetu i uvredu, alternativno bila propisana novčana kazna s kaznom zatvora predložiti propisivanje samo novčane kazne i brisanje kazne zatvora.

"S te obje promjene će jednom zauvijek biti okončana rasprava da se u Hrvatskoj za klevetu ide u zatvor", rekla je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt.

Najavila je da će početkom ovog tjedna održati sastanak u Ministarstvu pravosuđa s Hrvatskim novinarskim društvom i OESS-om na tu temu, na kojem će pobliže objasniti pojedinosti tog prijedloga.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček priopćio je danas kako je vrlo vjerojatno da će Vlada od Sabora tražiti da Kazneni zakon izmijeni po hitnom postupku, odnosno da te izmjene izglasa na tekućoj, 17. sjednici Sabora.

Dodao je kako je inicijativa za promjenu Kaznenog zakona došla od premijera Ive Sanadera.

Lučić pozdravio ministričinu najavu ukidanja klevete za javnu riječ

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Dragutin Lučić pozdravio je danas izjavu ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt, koja je jutros izjavila da želi dekriminalizirati novinarsku klevetu te je najavila ukidanje kaznenog djela klevete za javnu riječ općenito.

"Hrvatsko novinarsko društvo već se tri godine bori za ukidanje kazne zatvora za klevetanje u medijima", rekao je Lučić.

Podsjetio je da je početkom ljeta izaslanstvo HND-a razgovaralo s ministricom pravosuđa i njezinim savjetnicima, nakon čega je osnovano povjerenstvo s vrhunskim pravnim stručnjacima u koje je ušla i predstavnica HND-a Gordana Grbić sa zadaćom da pripremi izmjenu Kaznenog zakona.


"Da klevetu treba dekriminalizirati, potvrđuje i činjenica da su samo u roku od 15 dana jedan književnik - Predrag Matvejević i jedna novinarka Novog lista - Slavica Mrkić Modrić osuđeni na kaznu zatvora zbog klevete izrečene u novinarskom tekstu", rekao je predsjednik HND-a.

Lučić je ocijenio kako je "očito da se hrvatski sudovi i suci ne ponašaju onako kako to od njih zahtijeva izmjena Kaznenog zakona po kojoj tužitelj treba dokazati krivnju, a ne tuženi svoju nevinost".

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas da će ovih dana predložiti izmjenu Kaznenog zakona po kojoj se ukida kazneno djelo klevete za javnu riječ, a to se odnosi na novinarski posao, književno, znanstveno i umjetničko djelo te još neke djelatnosti. Također, obična kleveta i uvreda više se ne bi kažnjavale zatvorskom kaznom, nego bi ostala samo novčana kazna.

Vesna Škare Ožbolt izjavila je kako je "nakon posljednjih presuda novinarima i književnicima za napisanu riječ evidentno da sudska praksa ne uvažava činjenicu da je kleveta počinjena putem javne riječi de facto dekriminalizirana".

Najavila je da će se početkom tjedna sastati s predstavnicima HND-a i OESS-a i objasniti im pojedinosti tog prijedloga.

Pročitajte više