Mirko Kovač dobio dvije književne nagrade

KNJIŽEVNIK Mirko Kovač dobio je dvije međunarodne književne nagrade "Bosanski stećak" kulturne manifestacije "Sarajevski dani poezije" i Društva pisaca BiH te nagradu "Vilenica" Društva slovenskih pisaca.

Nagrada "Bosanski stećak" bit će dodijeljena 25. svibnja u Sarajevu, a "Vilenica" 7. rujna u plesnoj dvorani špilje Vilenica, izvijestila je danas nakladnička kuća "Fraktura" iz Ivanca, koja objavljuje izabrana djela Mirka Kovača u 12 svezaka.

U obrazloženju nagrade "Bosanski stećak" stoji da je Mirko Kovač "jedan je od najvećih i humanistički najdosljednijih književnih stvaralaca na južnoslavenskim i europskim prostorima".

"Ljepotu svoga književnog izraza Kovač je stalno obogaćivao jasnom i neposrednom istinom o vremenu u kojemu živi, potvrđujući kako se svako veliko književno djelo sretno prelijeva izvan nacionalnih ograda i postaje univerzalno", dodaje se u obrazloženju.

Tu nagradu dosad su dobili Juan Goytisolo (Španjolska, 1999.), Boris A. Novak (Slovenija, 2000.), Christopher Merrill (SAD, 2001.) i Tadeusz Rozewicz (Poljska, 2002.).

Nagrada se sastoji od stećka isklesanog u kamenu akademskog kipara Slobodana Kudre, povelje i pet tisuća konvertibilnih maraka.

Srednjoeuropska nagrada "Vilenica" dodjeljuje se u sklopu jednog od najvažnijih europskih pjesničkih festivala Vilenica, koji se ove godine održavaju 18. put.

Tu nagradu dosad su dobili Fulvio Tomizza (Italija), Peter Handke (Austrija), Peter Esterhazy (Mađarska), Jan Skacel (Češka), Tomas Venclova (Litva), Zbignew Herbert (Poljska), Milan Kundera (Češka), Libuše Monikova (Češka-Njemačka), Josip Osti (BiH), Adolf Muschg (Švicarska), Adam Zagajewski (Poljska), Pavel Vilikovsky (Slovačka), Peter Nadas (Mađarska), Erica Pedretti (Švicarska), Slavko Mihalić (Hrvatska), Jaan Kaplinski (Estonija) i Ana Blandiana (Rumunjska).

Pripovjedač, pjesnik, romanopisac, esejist, filmski scenarist i dramatičar Mirko Kovač (Petrovići, Bileća, 1938.) već je ovjenčan brojnim nagradama. Među ostalim nagradom Tucholsky Prize švedskog centra PEN-a (1993.) i Herderovom nagradom (1995.).

U ediciji "Djela Mirka Kovača" nakladnička kuća "Fraktura" objavila je knjigu drama "Isus na koži" (2003.), a na jesen će iz tiska izaći roman "Vrata od utrobe" i novi roman "Grad u zrcalu".

Pročitajte više