Miro Bulj proziva premijera i upravu Brodosplita: "Plenkoviću, gdje su brodovi?"

Foto: Patrik Maček/ Pixsell, čitatelj Indexa

"ŠKVER bez brodova. Gdje su brodovi? Dok država subvencionira milijardu i pol kuna, vidimo da su navozi prazni. Subvencije se moraju ulagati u točno određenu djelatnost, ne mogu se nenamjenski trošiti, to je protuzakonito, a upravo to je konstatirala državna revizija.

Mi ne vidimo brodove, jedino što znamo da mladi stručnjaci, varioci, inženjeri, projektanti odlaze u Afriku i Koreju, a brodovi se ne rade. Brodogradnja je stoljetna gradnja na ovim područjima, znamo što je značio splitski škver za ovo područje. Samo iz Dalmatinske zagore je u škver išlo svaki dan 60 autobusa, iz Sinja 25. Sada idu dva kombija. Izgubili smo ljude koji su bili kvalitetni, jeftina radna snaga dovlači se iz drugih država", kazao je Miro Bulj, saborski zastupnik MOST-a, komentirajući fotografije koje su snimljene ovaj vikend u Brodosplitu i pokazuju prazne navoze.  

"Plenkoviću, ne perite ruke"

Bulj se upoznao s izvješćima revizije koja je već prije par godina konstatirala da je bilo nepravilnosti prilikom trošenja subvencija, o čemu je Index već pisao.

"Postavio sam i pisano pitanje premijeru Plenkoviću da ne peru ruke od ovog problema. Izvješće revizije upozorava Ministarstvo gospodarstva da se novac dan Brodosplitu nije trošio namjenski temeljem potpisanog ugovora. A potpisano je da će se sagraditi 14 brodova u pet godina. Neka postavi sve brodove koje je izgradio dosad.

Milijardu i pol je ogroman novac. Ovo sve govorim temeljem izvješća revizije. Oni su odradili svoj posao, a vlada šuti i čeka kakvo će rješenje donijeti Europska komisija. Svojom šutnjom kao da amenuju gašenje Brodosplita", zaključio je Bulj. 

Ophodni brod za HRM kasni godinu i pol

Premijer Plenković neki dan mu je odgovorio da vlada prati stanje u Brodosplitu i da su u kontaktu s upravom, dok su iz splitskog škvera kategorički demantirali navode da je bilo nenamjenskog trošenja sredstava i da su u poslovnim problemima.

Kako smo već pisali, isporuka ophodnog broda koji se gradi za HRM i Obalnu stražu kasni preko godinu i pol dana. U Brodosplitu uvjeravaju da je kašnjenje opravdano i da je bilo uvjetovano izmjenama projekta.

 

 

Pročitajte više