Mišetić: Gotovina se neće predati ali je spreman na saslušanje

ODBJEGLI general Ante Gotovina nema nikakvu namjeru predati se Haškom sudu (ICTY), no njegova ponuda da ga se sasluša u Zagrebu i dalje vrijedi, izjavio je njegov odvjetnik Luka Mišetić u razgovoru za današnju "Slobodnu Dalmaciju".

"General Gotovina, prema mome mišljenju, neće se predati, odnosno nema nikakvu namjeru predati se Den Haagu", izjavio je Mišetić.

Međunarodna zajednica i ICTY, po njegovim će riječima, još dugo žaliti zbog činjenice što je Carla del Ponte odbila ponudu generala Gotovine za rješenje tog predmeta prije 18 mjeseci.

"Bolju ponudu od generala Gotovine neće dobiti. Ponuda da ga se najprije sasluša u Zagrebu, pa onda odluči o njegovom statusu još uvijek je na snazi", naglasio je.

U intervjuu povodom određivanja datuma za početak pregovora o članstvu Hrvatske u EU-om, uz uvjet pune suradnje s ICTY-em, Mišetić je ocjenio kako za ocjenu pune suradnje nije nužno da se Gotovina do 17. ožujka 2005. pojavi u Den Haagu, već "da Hrvatska učini sve kako bi ispunila preuzete međunarodne obveze".

Podsjetio je kako se stalno govorilo da bez Gotovine u Den Haagu Hrvatska ne može dobiti - prvo avis, pa potom status kandidata i na kraju datum pregovora - no ipak je sve to dobila.

"Stalno se plasiraju takve teze, ali jedino što je relevantno za EU jest to da Hrvatska čini sve što je u njezinoj moći za rješenje toga slučaja", kazao je Mišetić.

Na kraju je izrazio razočaranje nespremnošću sadašnje hrvatske Vlade da učini više na rješavanju predmeta Gotovina i na dokazivanju generalove nevinosti.

"General Gotovina je očekivao više od ove Vlade u rješavanju njegovog predmeta", kazao je Mišetić.

Ustvrdio je kako bi Vlada kada bi htjela, i ovu optužnicu mogla srušiti na način da, primjerice, istraži autentičnost brijunskog transkripta od 31. srpnja 1995.

Vlada iz nepoznatih razloga ne čini ništa kako bi dokazala da je general Gotovina nevin i da je taj transkript zapravo falsifikat, zaključio je generalov odvjetnik.

Pročitajte više