Mješoviti odbor za suradnju hrvatske i mađarske vlade zasjedao jučer u Balatonoszodu

MJEŠOVITI odbor za suradnju između hrvatske i mađarske vlade u četvrtak je u Balatonoszodu u Mađarskoj održao treće zasjedanje na kojem je razmatrana provedba konkretnih projekata suradnje dviju država na prometnom i infrastrukturalnom planu, posebno izgradnja europskih prometnih koridora Vb i Vc, zatim projekata na području tranfera energije, suradnje na području znanosti i obrazovanja te zaštite okoliša.

Izaslanstva dviju država su, kako je u petak priopćeno, predvodili predsjedatelji Mješovitog odbora, državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Hido Biščević i politički državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Mađarske Andras Barsony.

Na sastanku je razmotren i hrvatski prijedlog o uspostavljanju posebnih kolničkih traka za državljane Republike Hrvatske na graničnim prijelazima između Hrvatske i Mađarske te je postignut dogovor da će pregovori dviju država o ugovornom rješavanju ovog pitanja započeti do kraja 2004. godine.

Imajući u vidu da se radi o prvom zasjedanju Mješovitog odbora nakon ulaska Republike Mađarske u članstvo Europske unije, tema razgovora bila je mogućnost pružanja tehničke pomoći i prijenos znanja te iskustava mađarske strane u procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, osobito u predstojećim pregovorima koji će započeti u prvom tromjesečju 2005. Državni tajnici Biščević i Barsony su se dogovorili o zajedničkom radu na Akcijskom planu o prijenosu znanja i iskustava mađarske strane za proces ostvarivanja članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Sastanak je ujedno bio priprema za predstojeći susret predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera i predsjednika Vlade Republike Mađarske Petera Medgyessyja koji je predviđen za rujan 2004.

(Hina)xpp ysd

Pročitajte više