Mješoviti zbor "Lira" sudjelovat će na 20. svjetskom festivalu pjevačkih zborova u Jeruzalemu

Mješoviti pjevački zbor "Lira" sudjelovat će na jubilarnom 20. svjetskom festivalu pjevačkih zborova što će se održati u Jeruzalemu od 2. do 12. kolovoza, priopćio je danas dugogodišnji predsjednik toga zbora Mihael Montiljo.

U godini u kojoj proslavlja zlatni jubilej, odnosno 50. obljetnicu djelovanja, "Lira" će u Izraelu nastupiti pod umjetničkim vodstvom maestra Roberta Homena na festivalu u organizaciji Hazamira. Taj festival odlikuje se i jednom specifičnošću - radionicama u kojima se dvaput dnevno uvježbavaju značajna djela određene vrste glazbe.

Bit će ukupno šest radionica koje će voditi ugledni skladatelji iz Njemačke, Venezuele, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Izraela a u kojima će sudjelovati svi zborovi s Festivala.

Tako će, primjerice, u radionici koju će voditi jedan od vodećih njemačkih dirigenata Wolfgang Helbach "Lira", zajedno s drugim zborovima, izvesti djelo barokne glazbe - "Misu u G-duru" J. S. Bacha.

Isto tako, svi će zborovi izvesti i skladbu "Mura, Mura" hrvatskog autora Vinka Žganeca.

Zbor "Lira" održat će i nekoliko samostalnih koncerata diljem Izraela, među kojima će biti i koncert 31. srpnja u Škotskoj crkvi u Jeruzalemu.

Montiljo dodaje da će u čast "Lire" poseban susret organizirati hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu. Osim toga, koncert za predstavnike izraelskoga kulturnog i javnog života organizirat će počasni hrvatski konzul u Izraelu i predsjednik Lige prijateljstva Izrael-Hrvatska Samuel Schlesinger.

Na tom će koncerti članovi zbora "Lira" odjeveni u nacionalne nošnje iz svih hrvatskih krajeva izvesti djela svjetskih i izraelskih autora te skladbe hrvatskih skladatelja Krste Odaka, Tomislava Uhlika, Vinka Žganeca te obrade hrvatskih folklornih napjeva Emila Cossetta.

(Hina) xpp/xip yjn

Pročitajte više