Mladi iz 12 europskih zemalja posjetili Goli otok

Screenshot National Geographic

MLADI iz 12 europskih zemalja su posjetili Goli otok, zloglasni politički logor za vrijeme Jugoslavije, u sklopu kampa pod nazivom „Mjesta žrtava // Mjesta počinitelja“, te su, kako je priopćeno iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, "izrazili zaprepaštenje zapuštenim zgradama i pomanjkanjem osnovnih informacija o sudbini političkih zatvorenika i zatvorenica".

Kamp se održava do 31. kolovoza u Zagrebu, Vukovaru, Puli i Rijeci uz posjete Jasenovcu, Lipi i Golom otoku. Na Međunarodnom ljetnom kampu, posvećenom suočavanju s prošlošću koji suorganiziraju Europski centar za obrazovanje mladih iz Weimara, Documenta i druge partnerske organizacije, sudjeluje 65 sudionika.

Trajna zaštita

Nakon obilaska raspravu o Golom otoku u kontekstu tematike tumačenja socijalističke epohe u kulturi sjećanja postsocijalističkih zemalja pred zgradom nekadašnje uprave zatvora moderirala je dr. Monika Kareniuskaite iz Instituta za istraživanje genocida i otpora iz Vilniusa iz Litve, dodaje se u priopćenju.

Svoja gledišta iznijeli su Ute Gerlant iz Memorijala Lindenstraße iz Potsdama iz Njemačke te Vesna Teršelič i dr. Boris Stamenić iz Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Zagreb. Vesna Teršelič, voditeljica Documente, upozorila je na potrebu hitne izrade konzervatorske podloge zbog neophodne trajne zaštite Golog otoka i Grgura.

Uta Gerlant, ravnateljica Memorijala Lindenstraße, pojasnila je zašto je Goli otok relevantan za druge europske zemlje, istaknuvši kako je pitanje represije i nasilja univerzalno. Dodala je i da posjet može biti značajan za pokretanje zajedničke inicijative za zaštitu Golog otoka, navodi se u priopćenju Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Pročitajte više