MMF: Žene su ekonomski izloženije posljedicama pandemije

Foto: EPA

PANDEMIJA koronavirusa mogla bi ugroziti napredak žena ostvaren tijekom prethodna tri desetljeća u smanjenju ekonomskog jaza s muškarcima, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF).

Gospodarski šok izazvan zdravstvenom krizom više pogađa žene nego muškarce, budući da su one više zastupljene u teško pogođenim sektorima usluga, maloprodaje, turizma i hotelijerstva.

"U SAD je između travnja i lipnja nezaposlenost žena bila za dva postotna boda veća nego kod muškaraca", kaže izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva u tekstu koji potpisuju još tri MMF-ova dužnosnika.

Rad od kuće za mnoge žene nije opcija

Zbog prirode posla rad od kuće za mnoge žene nije opcija.

Podaci pokazuju da je to tako za 54 posto žena u SAD-u i 67 posto u Brazilu. Žene, osim toga, rade više neplaćenih kućnih poslova od muškaraca, oko 2,7 sati dnevno, pokazuju MMF-ove procjene.

"Žene su preuzele većinu obiteljskih obaveza nastalih zbog mjera izolacije, poput zatvaranja škola", navodi MMF.

Nakon ukidanja restriktivnih mjera ženama treba više vremena da dobiju posao, kažu MMF-ovi dužnosnici, a djevojke u mnogim zemljama u razvoju morale su napustiti školovanje i početi raditi kako bi  popunile kućne budžete.

No "dobro osmišljena politika poticanja oporavka mogla bi ublažiti negativne posljedice krize na žene", navode autori i ističu dobre inicijative u Austriji, Italiji, Portugalu i Sloveniji, gdje su uvedena prava na djelomično plaćen dopust za roditelje s djecom ispod određene dobi.

Pročitajte više