MOGUĆI USTUPCI EU-A IRANU UOČI SUSRETA 5. STUDENOGA

Zemlje Europske unije razmišljaju o dodatnim ustupcima Irancima na novom susretu u Parizu sljedećeg petka, kako bi ih uvjerili da odustanu od obogaćivanja urana u zamjenu za civilnu nuklearnu suradnju, doznaje se u petak od diplomatskog izvora.

Na tom susretu, trećem nakon dvaju održanih 21. i 27. listopada u Beču koji nisu dali rezultata, Nijemci, Britanci i Francuzi će pokušati spriječiti sankcije UN-a koje prijete Iranu bude li i dalje odbijao prekinuti s obogaćivanjem urana.

Prema riječima zapadnog diplomata, Europljani su spremni priznati pravo Irana da posjeduje mirnodopsku nuklearnu energiju, pomoći mu u nabavi goriva u tu svrhu i dati mu izravna jamstva o pomoći u nabavi reaktora s običnom vodom, ali Teheran prvo mora odustati od gradnje reaktora na tešku vodu koji bi mogao proizvoditi plutonij u vojne svrhe.

Usto, tvrdi isti izvor, Europljani su spremni omogućiti glavnom direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamedu ElBaradeiju da izvješća o Iranu ne objavljuje uoči svake sjednice Guvernerskog vijeća IAEA-e, već "kada to bude potrebno".

To Vijeće, izvršno tijelo UN-ove agencije sastat će se 25. studenoga u Beču, gdje će održati vrlo važnu sjednicu.

Agencija UN-a za nuklearnu sigurnost mogla bi u toj prigodi odlučiti, kao što zahtijevaju Sjedinjene Države, da nuklearno pitanje preda Vijeću sigurnosti radi mogućeg uvođenja međunarodnih sankcija protiv Irana.

"Čini nam se da su Europljani sada ozbiljniji i postoji nada da ćemo doći do prihvatljive točke", kazao je bivši iranski predsjednik Akbar Hachemi Rafsandjani u propovijedi, dodavši da se "nada da će Europljani postupiti razumno i da neće biti oruđe u rukama Amerikanaca".

Papa Ivan Pavao II. u petak je poručio Teheranu da mu je dužnost pokoriti se ograničenjima međunarodne kontrole neširenja nuklearnog naoružanja. Primivši novog iranskog veleposlanika Papa mu je rekao da izgradnja mirnog svijeta "pretpostavlja uzajamno povjerenje kako se druga strana ne bi doživljavala kao prijetnja nego kao sugovornik".

To podrazumijeva, rekao je Papa, prihvaćanje "uvjeta i mehanizama kontrole" međunarodnih sporazuma uključujući i one o "trgovanju oružjem i o neširenju nuklearnog oružja".

Papa je u svom obraćanju novom iranskom veleposlaniku Mohammadu Javadu Faridzadehu pitanje neširenja nuklernog oružja iznio u sklopu tema koje se odnose na zajedničko dobro čovječanstva.

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više