MORH predstavio studiju o utjecaju na okoliš poligona "E. Kvaternik" u Slunju

MINISTARSTVO obrane predstavilo je danas zainteresiranim građanima Slunja i okolice studiju utjecaja na okoliš vojnog poligona "Eugen Kvaternik" u kojoj se tvrdi da vojni poligon ne utječe bitno na život ljudi u okolici te da nije posebno opasan za okolinu. Na današnjem predstavljanju u prostorijama narodnog sveučilišta u Slunju građani Slunja i okolnih općina te članovi raznih eko udruga, izrazili su nevjericu u podatke iznijete u studiji da nema većih onečišćenja okolišta i vode na prostoru poligona i njegove okolice.

U studiji koju je za MORH izradio Urbanistički institut Hrvatske u suradnji s još nekoliko uglednih instituta i fakulteta stoji da je voda, posebice izvor rijeke Mrežnice, visoke kvalitete te da je potrebno posebno paziti na prostore gdje se pere vojna tehnika i tenkovi kao i na benzinskoj crpki. Prema riječima profesora Darka Mayera vode u tom području vrlo su osjetljive zbog poroznosti tla no usprkos tome dobre za piće. I onečišćenost poligona raznim teškim metalima ne ugrožava posebno zdravlje okolnog stanovništva, tvrdi profesor Goran Durin i navodi da je nedopušteno visoka koncentracija teškim metala poput nikla ili olova zabilježena samo na prostorima nekih paljbenih položaja i meta te mjesta gdje se uništava streljivo, a što je ukupno dva posto površine poligona. Prema toj studiji utjecaja na okoliš i buka koju pravi vojna tehnika, zrakoplovstvo i eksplozije nalaze se u granicama dopuštenog.

Međutim okupljeni građani nisu bili zadovoljni kvalitetom danas predstavljene studije tvrdeći da poligon loše utječe na njihovo zdravlje. Tako je Kolina Cindrić iz slunjske eko udruge zamjerila da u kontroli vode nisu obrađne vode rijeke Slunjčice kojom se opskrbljuje grad. Pozvala je stručnjake koji su danas predstavili studiju da obave mjerenja kada na slunjskom poligonu dođe američka vojska koja prema njenim riječima pravi veliku buku. Posebno oštar prema studiji bio je Željko Rendulić, gradski vijećnik Grada Slunja koji je zamjerio na manjkavosti, ocijenivši je farsom. Cilj je prezentacije umiriti lokalu javnost koja je uznemirena, ustvrdio je.

Današnjem predstavljanju nazočio je i pomoćnik ministra obrane Ivo Bačić koji je rekao da će vježbalište "Eugen Kvaternik" biti i dalje središnje mjesto obuke pripadnika hrvatskih Oružanih snaga na kojima će se uvježbavati zajedno s pripadnicima oružanih snaga zemalja NATO-saveza. Napomenuo je da će se poligon opremiti sustavima visoke tehnologije koji će omogućiti uvježbavanje Hrvatske vojske bez velike količine ispaljenog streljiva.

Pročitajte više