Morić: Suđenja na hrvatskim sudovima otklonit će pokušaj revizije hrvatske povijesti

POTPREDSJEDNIK Demokratskog centra (DC) Joško Morić rekao je danas na konferenciji za novinare u Rijeci kako su u toj stranci uvjereni da će se "suđenjima na hrvatskim sudovima osumnjičenima za ratni zločin otkloniti pokušaji revizije moderne hrvatske povijesti i drukčijeg definiranja Domovinskog rata te objektivno utvrditi istina".

Komentirajući odluku Haškoga suda da nakon dovršenja istrage suđenje umirovljenim generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju, osumnjičenima za ratne zločine u Madačkom džepu, prepusti hrvatskom pravosuđu, Morić je rekao da to "dodatno naglašava uvjerenje u sposobnost i objektivnost hrvatskog pravosuđa."

Istaknuo je da se DC stalno zalagao za punu suradnju sa Sudom u Haagu, te da se ministrica Vesna Škare Ožbolt izborila za vjerodostojnost hrvatskog pravosuđa i uvjerenje da ono može objektivno suditi hrvatskim državljanima optuženima za ratne zločine. Izjavio je da optužnice protiv Norca i Ademija nisu nove optužnice te je opovrgnuo navode članova Hrvatske stranke prava (HSP) da je ministrica obmanula javnost kada je rekla da neće biti novih optužnica.

Morić je kazao kako u DC-u drže da srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj ima pravo na svoju himnu, zastavu i grb. "Očekujemo da predstavnici Srba poštuju zajedničko iskustvo iz moderne hrvatske povijesti i da će himna, grb i zastava biti izrađeni s oprezom i mjerom političke odgovornosti", rekao je. Dodao je da, u skladu s Ustavom, himna, grb i zastava srpske nacionalne manjine trebaju sadržavati dijelove simbola hrvatske države i da se moraju isticati istodobno s hrvatskom himnom, grbom i zastavom.

Morić je danas u Rijeci predstavio DC-ove projekte za suzbijanje korupcije te prijedloge za najam ili otkup poslovnih prostora u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave, uprave i države. Podsjetio je da se DC više godina protivio lihvarskom načinu obračunavanja kamata te da je Sabor potkraj travnja ove godine utvrdio tumačenje Zakona o zateznim kamatama kojim su lihvarske kamate stavljene izvan zakona.

Pročitajte više