Most počinje prikupljati potpise u saboru za razrješenje Đure Sesse

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MOST sutra počinje s prikupljanjem potpisa saborskih zastupnika za pokretanje postupka razrješenja predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, koji se nedavno našao na listi sudaca koje je osuđenik Zdravko Mamić prozvao za korupciju.

Đuro Sessa izabran je za predsjednika Vrhovnog suda odlukom sabora 17. srpnja 2017. s 84 glasa za, 33 protiv i 14 suzdržanih.

Po Zakonu o sudovima Vrhovni sud najviši je sud u Republici Hrvatskoj te je predsjednik Vrhovnog suda odgovoran za rad Vrhovnog suda koji osigurava jedinstvenu primjenu prava i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni. 

"Međutim, nedavna događanja bitno su narušila ugled i povjerenje u hrvatsko pravosuđe, kako ugled same sudačke funkcije tako i ugled i povjerenje u sustav u cjelini. Stoga zastupnici u saboru smatraju nužnim pokrenuti postupak razrješenja predsjednika Vrhovnog suda te molimo da istu točku uvrstite u dnevni red sjednice", stoji u dopisu predsjedniku sabora Gordanu Jandrokoviću koji potpisuje potpredsjednik kluba zastupnika Mosta Zvonimir Troskot.

Pročitajte više