MOSTAR: GRAĐANI OPĆINE SJEVER IZJASNILI SE ZA NEOVISNOST

Građani mostarske općine Sjever izjasnili su se na referendumu održanom u subotu za zadržavanje neovisnosti te općine, dok unutar Povjerenstva za preustroj Mostara koje je utemeljila međunarodna zajednica traje rasprava o ukidanju svih sadašnjih šest gradskih općina.

Na referendum kojem se nisu odazvali Hrvati ukupno je glasovao 3.531 građanin od kojih je 3469 ili 98.24 % bilo za zadržavanje sadašnjeg statusa te općine kao jedinice lokalne samouprave.

40 građana izjasnilo se protiv, a 13 listića bili su nevažeći.

Općinsko Povjerenstvo koje je provodilo održavanje referenduma objavilo je u nedjelju da je referendum protekao bez problema. Izrazili su nezadovoljstvo što su vojnici Stabilizacijskih snaga obilazili mjesta na kojima se glasovalo.

Ured Visokog predstavnika upozorio je međutim da referendum smatra podrivanjem napora rada Povjerenstva o ujedinjenju grada Mostara s čijim se radom ne slaže bošnjačka Stranka demokratske akcije.

Ovaj referendum potpuno je protivan sadašnjem Prijelaznom Statutu grada Mostara ali i 'Ashdownovim načelima' o uspostavi Povjerenstva za izradu stalnog Statuta kojim se jasno precizira nepromjenljivost sadašnjih granica grada na Neretvi.



Pročitajte više