Mostar: Izvanredne mjere zaštite od bruceloze - uništit će se zaražene ovce u općini Konjic

OKO 90 ovaca na području općine Konjic za koje se sumnja da su zaražene brucelozom, bit će uništeno, zaključeno je u utorak na izvanrednom sastanku federalnog inspektora Sulejmana Hašimbegovića, s lokalnim dužnosnicima hercegovačkoneretvanske županije i općine Konjic koji je održan u Mostaru.

Inspektor Hašimbegovića je rekao kako će se poduzeti i sve druge mjere na suzbijanju širenja te bolesti na području općine Konjic, a provest će se i analiza svih ovaca na tom području. Iako još nema pouzdanih dokaza o uzrocima pojave bruceloze kod ovaca na konjičkom području, načelnik te općine Emir Bubalo je danas rekao kako se ovce u BiH nekontrolirano uvoze iz Rumunjske, Bubalo je dodao kako ima pojava da se ovce donira u BiH posredstvom humanitarnih organizacija.

Direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu Mostar Zarema Obrdović, potvrdila je kako je na području općine Konjic od bruceloze koja se prenosi sa životinja, oboljelo i nekoliko osoba, ali samo je jedna od tih osoba, kako je rekla, "u kompliciranom stanju" i hospitalizirana je u bolnici u Sarajevu.

Konjic je prostorno najveća općina u Federaciji BiH i u sastavu je hercegovačko-neretvanske županije. Za srijedu je Vlada hercegovačko-neretvanske županije sazvala izvanrednu sjednicu samo s jednom točkom dnevnog reda - aktualna situacija u vezi pojave bruceloze na području hercegovačko-neretvanske županije.

Pročitajte više