MOST-ovci se izlanuli oko gašenja rafinerije Sisak pa sazvali hitnu pressicu da umanje štetu

Foto: FAH

ISTAKNUTI MOST-ovci danas su u roku od nekoliko sati podigli dosta medijske prašine izjavama o tome kako je neminovno gašenje sisačke i riječke rafinerije.

Prvo je bivši Mostov ministar gospodarstva i aktualni saborski zastupnik Tomislav Panenić zatražio stanku na današnjoj sjednici Sabora kako bi upozorio na odnos INA-e i MOL-a. Izjavio je kako uznemiruju izjave čelnika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako će MOL grupa slijediti svoj poslovni put s INA-om ili bez nje.

Potom je dodao kako izgleda "da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno".

> Panenić: Izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neizbježno

Nedugo zatim, pridružio mu se i MOST-ov ministar zaštite prirode i okoliša Slaven Dobrović, koji je potvrdio najave Panenića o tome da će rafinerija u Sisku biti zatvorena, a dodao je i kako se razmišlja o gašenju rafinerije u Rijeci.

"Radi se o osjetljivom pitanju koje treba razriješiti. Pitanje upravljanja Inom zahtijeva ozbiljnu analizu. Idemo prema postfosilnom društvu i neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti - radi se o tranziciji i ona se mora napraviti - vodeći računa o radnim mjestima", kazao je, a na pitanje o tome znači li to da počinje zatvaranje sisačke rafinerije, Dobrović je odgovorio kako je rasprava već započela.

"Počinje rasprava kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete.  U neko doba to će se definitivno morati zatvoriti - ne na uštrb radnika. Pitanje je i otpremnina - to treba napraviti na zdravi način i sačuvati radna mjesta", kazao je.

"Razgovori o tome na razini Vlade su već u toku i o tome će se razgovarati i s Molom", zaključio je Dobrović u ranim popodnevnim satima.

No, u 14 sati već je promijenio mišljenje.

Dobrović sazvao hitnu pressicu da umanji štetu

Nakon što je medijima odjeknula vijest kako se gasi sisačka rafinerija te nakon što su u javnost odaslane i prve žestoke reakcije sindikata, ministar Dobrović odlučio je sazvati izvanrednu press konferenciju za 14.15 sati.

> VIDEO Dobrović: Gasit ćemo rafineriju u Sisku - ali ne odmah

No, iako je na press konferenciji kazao kako nema govora o tome da radnici sisačke rafinerije ostanu bez posla, Dobrović nije opovrgnuo izjave koje je dao ujutro.

Naime, na upit novinara o tome da pojasni što je mislio, kazao je kako je on govorio o vremenskom horizontu od nekoliko desetljeća, a ne o potezu od danas do sutra.

Time je Dobrović u biti poručio kako se rafinerija gasi, ali i pojasnio kako će do toga doći tek kroz 20-ak godina.

Dodatno, MOST-ov ministar je na press konferenciji potvrdio svoje uvjerenje o tome kako Hrvatska treba prijeći na postfosilno društvo, iz čega, logika nalaže, neminovno proizlazi i gašenje rafinerijskih kapaciteta.

Pročitajte više