Motovun: Osamdesetak filmova za tridesetak tisuća ljudi

MOTOVUN, srednjevjekovni gradić u središtu Istre, ugostit će od 28. srpnja do 1. kolovoza Motovun Film Festival i, kako se očekuje, tridesetak tisuća ljubitelja filma.

U pet dana petog po redu Festivala, kroz Motovun bi moglo proći pedesetak puta više ljudi nego što taj grad ima stanovnika. Prema procjenama, prošlog ljeta u Motovunu, u kojem tijekom godine živi šestotinjak ljudi, bilo je skoro 40 tisuća posjetitelja.

U svim filmskim programima, koji će se većinom odvijati na otvorenom, prikazat će se osamdesetak filmova, a u glavnom programu konkurencije 25 filmova iz 19 zemalja, od SAD-a i Islanda do Kine i Australije.

Među konkurentima za nagrade je i dvoje redatelja koji će posjetiti Festival - Paul Thomas Anderson (redatelj "Magnolije" i "Kralja pornića") s filmom "Pijani od ljubavi" i poljska redateljica Agnieszka Holland (autorica dvadesetak filmova među kojima i "Gorke žetve") s filmom "Julie ide kući".

U glavnom programu prikazat će se i Oscarom nagrađeni dokumentarac "Kuglanje za Columbine" Michaela Moorea te filmovi "Na ovome svijetu" Michaela Winterbottoma, "Dogville" Larsa von Triera. U konkurenciji su i filmovi s ovogodišnje Pule - "Svjedoci" Vinka Brešana i "Svjetsko čudovište" Gorana Rušinovića.

Oni se natječu za nagrade "Propeler Motovuna" (za najbolji film), "Od A do A" (za najbolji film regije "od Albanije do Austrije"), FIPRESCI (nagrada međunarodnog žirija filmskih kritičara), dok se za kratke internet filmove dodjeljuje nagrada "Motovun On Line".

Motovun će ponovo posjetiti redatelj Stephen Daldry ("Billy Elliot"), čiji će se "Sati" prikazati izvan konkurencije.

Filmski program obuhvaća i retrospektivu novog ruskog filma, tridesetak filmova u sekciji "Motovun On Line", filmove "iz kućne radinosti" u programu "Off Off Croatia", diplomske filmove i test projekcije nedovršenih radova.

Počasni gost Festivala je glumac Relja Bašić, kojemu će se za cjelokupnu karijeru uručiti posebno priznanje.

Projekcije u kinima "Bauer", "Trg", "Barbacan" i "Još manjem kinu" prate cjelodnevna i cjelonoćna događanja na ulicama i trgovima Motovuna - izložbe, promocije knjiga, Motovunska filmska škola, radionice za festival jednog kadra "One Take Film Festival", koji će se održati u studenom u Zagrebu, i koncerti.

I ove godine u Motovunu je osiguran besplatni smještaj u kampu koji, po iskustvima prošlih godina, nikada ne spava, i zbog kojega se festival sve češće naziva "filmskim Woodstockom".

(Hina) ag vkn

Pročitajte više