Mrkšić: Za egzoduz Srba nakon Oluje krivi Tuđman i Mladić

POSLJEDNJEG dana svoj svjedočenja u Haagu general JNA Mile Mrkšić izjavio je kako su za pad Krajine i egzodus Srba iz Hrvatske krivi Franjo Tuđman, Ratko Mladić i srpske obavještajne službe te međunarodna zajednica.

Na suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču rekao je kako je prvi hrvatski predsjednik kriv zato što je uspio uvjeriti Slobodana Miloševića kako do napada neće doći sve do studenog 1995. godine, a to je čak tri mjeseca nakon Oluje. Iako Mladića nije optužio izravno, po njegovim riječima se može zaključiti da njega krivi za poraz jer mu nije dopustio da brani Bosansko Grahovo, a "obavještajci" su pogriješili zbog toga što su vjerovali da će glavni udar biti na području Banije i Korduna, piše Jutarnji list.

Vojska RSK-a se brzo raspala na području Dalmacije

Srpske snage u Krajini očekivale su frontalni napad iz pravca Šibenika i Zadra, a HV ih je iznenadio artiljerijskim napadom i probojem preko Velebita i Dinare. Na području Dalmacije njihova vojska se ubrzo raspala baš zbog tih krivih podataka obavještajne službe. Tvrdio je i kako su Srbi pobjegli zato što nikada prije toga nisu bili granatirani, a HV je u Oluji napadao sva veća mjesta.

Mrkšić tvrdi kako je organizirao evakuaciju stanovništva, ali samo do Srba, no ne i dalje u BiH. Tek 3. kolovoza Vojska RS je shvatila kako HV kreće u Oluju, iako su neki raniji podaci govorili da bi vojna akcija mogla krenuti baš na taj dan. Mrkšić je tada načelniku Glavnog stožera HV-a Zvonimiru Červenku poslao poruku da se nađu, na što ovaj nije odgovorio, a akcija je krenula.

Preuzeo zapovjedništvo zato što je vjerovao da će imati mir do studenog

Zapovjedništvo vojskom RSK preuzeo je dva tjedna nakon Bljeska jer ga je Milošević uvjerio da ima vremena do studenog. Optužio je i Gotovinu da je operaciju izveo s ciljem protjerivanja stanovništva umjesto da se tražilo političko rješenje, a na pitanje o tome zašto se nije predao odgovorio je kako se niti jedan "komandant" ne predaje kada na to nije natjeran.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više