msgr. Oblak: Tuđman je ostvario naš stoljetni san

Zadarski nadbiskup u miru Marjan Oblak večeras je u crkvi Svete Matere Slobode na zagrebačkom Jarunu služio misu zahvalnosti u prigodi treće obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Zahvalivši za životno djelo pokojnom predsjedniku, nadbiskup zadarski u miru istaknuo je u propovijedi kako je Tuđman ujedinio Hrvate u domovini i svijetu u jednoj volji da se oslobode svih povijesnih tutorstava i budu svoji, u svojoj slobodnoj i samostalnoj državi.

´On je ostvario naš stoljetni san, slobodnu i samostalnu državu Hrvatsku´, rekao je msgr. Oblak, dodavši kako ju je organizirao u ne lakim narodnim i međunarodnim okolnostima.

´On ju je ljubio, za nju neumorno radio, do posljednjih snaga, i svagdano trpio´, napomenuo je nadbiskup.

Po Oblakovim riječima na nama je da njegovo velebno povijesno djelo nastavimo - ´da je pameću i radom izgrađujemo, da nam u Hrvatskoj bude za sve građane kruha i rada, da nam rodilišta uistinu budu rodilišta, a ne ubijališta nerođenih Hrvata´ te da obitelj, majčinstvo i djeca budu zakonski poduprti kako bi se prevladalo prijeteće katastrofalno demografsko stanje.

Nadbiskup se zauzeo da branitelji ´uvijek budu u časti i priznanju i zahvalnosti´, ´da nam različitost mišljenja bude obogaćenje u međusobnu poštivanju te da mlade sačuvamo od brojnih poroka od kojih nas neki više ugrožavaju od ikojega dosadašnjeg pomora i rata´.

Upravitelj svetišta don Petar Šimić prije početka Euharistijskog slavlja pozdravio je članove obitelji i štovatelje prvoga predsjednika, rekavši da, iako je mrtav, prvi hrvatski predsjednik, živi u našim srcima. Don Petar je pročitao i pismo dr. Tuđmana koje je uputio u povodu izgradnje crkve Svete Mati Slobode.

Misa zahvalnosti prvom hrvatskom predsjedniku završila je hrvatskom himnom - Lijepom našom domovinom.



Pročitajte više