MSNBC: Američki dužnosnici vjeruju da su Saddam i sinovi ubijeni

AMERIČKI dužnosnici vjeruju da su irački predsjednik Saddam Hussein i njegovi sinovi ubijeni tijekom bombardiranja Bagdada, izvijestila je američka tv mreža MSNBC.

Dužnosnici Pentagona nisu potvrdili tu informaciju.

Prema MSNBC-u visoki dužnosnici američke administracije su precizirali da su imali vrlo pouzdane informacije od izvora s terena o održavanju sastanka visokih iračkih dužnosnika u toj zgradi.

Među njima se trebao nalaziti Saddam Hussein i njegova dva sina.

Tvrđava na obali Tigrisa u središtu Bagdada, kompleks Palače Republike, simbol vlasti Sadam Huseina, prostire se na nekoliko desetaka kilometara kvadratnih u iračkoj prijestolnici..

Tv-mreža CNN je također navela da su Amerikanci bombardirali zgradu u kojoj su mislili da se nalazi Saddam Hussein

Pet jakih eksplozija praćenih pucnjavom iz automatskog oružja, odjekivale su i u utorak ujutro oko 3 sata po srednjoeuropskom vremenu na zapadu Bagdada, što je izazvalo veliki požar vidljiv iz središta grada, javlja AFP.

Eksplozije je pratila pucnjava iz minobacača i automatskog oružja.

Čini se da se još vode borbe na krajnjem zapadnom dijelu Palače Republike, poprištu sukoba u ponedjeljak, čija je situacija u utorak ujutro još bila nejasna.

Američki zrakoplovi, topništvo i tenkovi nastavili su rano ujutro u utorak bombardirati dio središnjeg Bagdada u kojem su koncentriran brojne zgrade ministarstava i drugi službeni objekti.


"Oni stalno napadaju isto područje. Cijeli grad se trese, a u tom se području diže dim", rekla je izvjestiteljica Reutersa koja se nalazi na suprotnoj strani rijeke Tigris, oko 2 km od lokacije američkog bombardiranja.

Ona je vidjela najmanje jedan zrakoplov tipa A-10 kako kruži iznad grada i ispušta bombe.

Čini se da granatiranje nastavljaju i američki tenkovi koji su zauzeli položaje u središtu grada.

Američki dužnosnici rekli su da je cilj napada irački predsjednik Saddam Hussein i drugi najviši čelnici.

Panarapska televizijska postaja Al-Jazeera priopćila je da je njezin ured u iračkom glavnom gradu Bagdadu pogođen tijekom američkih napada u utorak ujutro, te da su u napadu neki od njezinih novinara ozlijeđeni.

Izvjestitelj Al-Jazeere iz Bagdada Majid Abdel Hadi rekao je da su uredi televizijske postaje locirani u stambenoj četvrti Bagdada.

Satelitsku televizijsku postaju, koja je vrlo gledana u arapskom svijetu, kritizirali su američki i britanski dužnosnici jer je emitirala snimke tijela ubijenih vojnika koalicijskih snaga, te snimke američkih ratnih zarobljenika.

Snimke američkih vojnika u predsjedničkoj palači

Snimke unutrašnjosti jedne od palača iračkog predsjednika Sadama Huseina, koju su zauzeli američki vojnici u Bagdadu, neprestance se ponavljaju na informativnoj tvmreži Sky News.


Dopisnik Sky News opisuje "nezamislivo izobilje" palače, s brojnim pozlatama, talijanskim mramorom i monumentalnim stubama, visokim plafonima i svodovima te bujnim vrtom.

On je dodao da su američki vojnici naišli na "minimalan" otpor sedmorice vojnika, sirijskih državljana, od kojih su dvojica ubijena, a četvorica pobjegla.

Sedmi koji se skrivao objasnio je da su svi Sirijci i da ih je Republikanska garda zadužila za obranu palače.

Pročitajte više