Mubarakovi sinovi sa ženama pobjegli u London, diktator se ne da otjerati s vlasti

EGIPATSKI PREDSJEDNIK Hosni Mubarak ne da se maknuti iz svoje diktatorske fotelje. Njegove prezrive izjave povod su novim sukobima u Egiptu. U Aleksandriji se sukobilo tisuće prosvjednika s policijom koja se koristila bojevim streljivom i suzavcem. Tisuće turista napustile su zemlju.

Predsjednik je zabranio Internet, mobilna telefonija uglavnom nije u funkciji te je na snazi zabrana okupljanja i policijski sat. Tome usprkos prosvjednici i dalje ustraju u svojoj namjeri da svrgnu Mubaraka. Okupljali su se i u Kairu. Vojska je tenkovima zaposjela najvažnije punktove u gradovima, čuvaju se važna turistička i arheološka nalazišta - Egipatski muzej, piramida u Gizi.

74 ubijenih, tisuće ozlijeđenih

U sukobima je prema informacijama kojima raspolaže Reuters do sada ubijeno 74 ljudi, a više od tisuću je ozlijeđenih samo u Kairu. Prosvjednici kojima je dosta ograničavanja njihove slobode i očajne gospodarske situacije u kojoj se zemlja nalazi ignoriraju sve odredbe vlade. Vrijeme je, tvrde vođe prosvjeda, da 30-godišnjoj diktaturi Hosnija Mubaraka dođe kraj. Egipatske vlasti čine sve što mogu kako prizori nasilja na ulicama velikih gradova ne bi došli do svjetske javnosti, no to im ne uspijeva - slike iz Egipta obišle su cijeli svijet, a najutjecajniji svjetski mediji uživo su prenosili prosvjede. "Mubarak i njegov režim moraju pasti, dolje Mubarak", uzvikuju prosvjednici.

Mubarak je jutros u cilju smirivanja prosvjeda smijenio čitavu Vladu, no prosvjednicima to nije dosta - žele da ode Mubarak. On, pak, nastavlja po svome pokušavajući uvjeriti ljude da će uvesti neke nove mjere za demokraciju i da će provesti ekonomske i političke reforme. Prekomjernu silu kojom se koristi u suzbijanju nereda, Mubarak objašnjava teorijom zavjere protiv njega i njegove Vlade s ciljem destabilizacije zemlje i svrgavanja njegove Vlade. 

Uz prosvjednike je i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2005. Muhamed ElBaradei koji se ponudio da bude na čelu države u prijelaznom razdoblju. Poručio je Mubaraku da će se prosvjedi nastaviti do pada njegova režima, te da očito nije shvatio poruku egipatskog naroda.  


Američki predsjednik Barack Obama Obama poručio je Mubaraku da prekine nasilje, te da nastavi s reformama koje je obećao provesti.

Ne preporučuju se putovanja u Egipat

"Postoji veliki rizik putovanja u Egipat zbog nestabilnog sigurnosnog stanja uzrokovanog prosvjedima i demonstracijama u Kairu i drugim dijelovima zemlje, te trenutno ne preporučujemo putovanje u tu zemlju. Napominjemo kako složeni odnosi i sigurnosna situacija u regiji utječu i na sigurnosnu situaciju u Egiptu.", objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Zbog nepredvidljivosti daljnjeg razvoja događaja, hrvatskim državljanima koji namjeravaju putovati u Egipat, kao i onima koji se trenutno nalaze u Egiptu, savjetujemo praćenje razvoja sigurnosne situacije u zemlji i regiji, oprez na javnim mjestima gdje zalaze turisti te izbjegavanje mjesta većih okupljanja i prosvjeda, uz poštivanje uputa lokalnih vlasti.", stoji u uputama hrvatskim građanima.

Prosvjedi u petak bili su najžešći od utorka, kada je sve počelo.

Predsjednikovi sinovi s obiteljima pobjegli u London

Dopisnik Al Jazeere iz Londona doznao je iz povjerljivih izvora iz egipatske zajednice kako su Mubarakovi sinovi Gamal i Alaa sa svojim suprugama pobjegli u London. U britansku su prijestolnicu stigli danas tijekom poslijepodneva. Zemlju je prema napisima nekih medija napustio i ministar unutarnjih poslova Habib al-Adili.

Mubarak je prvi put u svojoj tri desetljeća dugoj vladavini imenovao potpredsjednika države - 74-godišnjeg šefa egipatskih tajnih službi Omara Sulejmana. Novi potpredsjednik vjeran je Mubaraku i još se ne zna hoće li ga prihvatiti prosvjednici. Također, ministar zrakoplovstva, general Ahmad Šafik opunomoćen je za sastavljanje nove egipatske vlade na temelju odluke predsjednika Hosnija Mubaraka. Na toj će dužnosti zamijeniti Ahmada Nazifa, javila je državna televizija u Kairu.

Pročitajte više