Mučnjak upozorio na nesklad između povećanja prometa riječke Luke i visine radničkih plaća

Hrvatska udruga sindikata izrazila je danas u Rijeci nezadovoljstvo što povećanje prekrcaja u riječkoj Luci nije popraćeno povećanjem plaća radnicima te je najavila da će se svim sredstvima boriti za uravnoteženje povećanja prometa i plaća.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci rekao da su plaće u protekle četiri godine ostale iste iako je promet povećan, a broj radnika smanjen.

Po podatcima sindikata, prošle je godine promet u odnosu na 2002. povećan za 35 posto, a ove, u dosadašnjem razdoblju, za daljnjih 57 posto. Rekao je da je, u okviru programa zbrinjavanja radnika, iz Luke otišlo 300 radnika, a da se priprema odlazak daljnjih 200, čime je rad postao rentabilniji.

Sindikati su Upravi iznijeli zahtjeve za povećanjem cijene rada, no Uprava, po Mučnjakovim riječima, i dalje smatra da se radnici moraju odricati kako bi Luka u budućnosti imala najjači prometni pravac na ovom dijelu Jadrana.

Mučnjak je izrazio nezadovoljstvo što su poslodavci odgodili dogovoreni sastanak socijalnih partnera o toj temi. Rekao je da će se sindikat boriti za uravnoteženje povećanja prometa i plaća svim sredstvima, uključujući i industrijske akcije kao što je štrajk.

Mučnjak je komentirao i tvrdnje Uprave Luke da sindikati imaju negativistički pristup radu te tvrtke, rekavši da će sindikat govoriti pozitivno kada se plaće povećaju sukladno povećanju prometa.

(Hina) xdsil yjn

Pročitajte više