Mungosi: Da 25 posto ustavnih sudaca strada na poslu svi bi se digli na noge, a za nas nitko ne mari

DEVEDESET pirotehničara AKD Mungosa već treći dan su zatvoreni u prostorijama Uprave u Mandlovoj ulici, u Zagrebu, gdje prosvjeduju zbog neisplate plaća i zaostataka te najavljuju da će ovdje ostati dok se ne ispune svi njihovi zahtjevi. Djelatnici Mungosa koji rade na čišćenju minsko sumnjivih površina na području Vukovara posljednju plaću su dobili za ožujak, ona za travanj i svibanj im nije isplaćena, dok im se duguje i dio plaća za prošlu godinu. Mungosi su prekinuli s radom na svim radilištima.

Podrška Dušanu Miljušu prosvjedom kod kamenitih vrata

Predsjednik Radničkog vijeća Mungosa Nikola Salopek rekao je za Index kako će jedino danas izaći iz prostorija Uprave kako bi dali podršku napadnutom novinaru Dušanu Miljušu na mirnom prosvjedu koji započinje u 11 sati kod Kamenitih vrata.

"Idemo dati podršku čovjeku koji piše istinu, a u Hrvatskoj najviše stradavaju upravo oni koji govore istinu. Moramo reagirati zbog stvari koje se događaju u ovoj državi. Zbog istine se dobiva po glavi, a mi sada nakon rata vodimo ponovno rat, i to za našu egzistenciju. Moram i reći da smo mi trenutno u informativnoj blokadi od svih većih medija, pogotovo od strane državne televizije, ali podržavamo sve poštene novinare", kazao nam je Salopek.

Direktor HFP-a Duvnjak: Vaša uprava je kriva za ovu situaciju

Jučer su Mungosi održali sastanak s predsjednikom Hrvatskog fonda za privatizaciju, Vedranom Duvnjakom, uz prisustvo predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića, međutim još nema naznaka da će se riješiti njihovi problemi. Salopek kaže da im se niti jedan političar još nije obratio i ponudio pomoć, jedino ih je Duvnjak jučer saslušao. Predstavnik Mungosa kaže kako je Duvnjaka pitao tko je kriv za ovakvu situaciju u njihovoj tvrtki te da im je on odgovorio: "Vaša Uprava i direktor." Treba li spominjati da pirotehničari traže i smjenu cjelokupne Uprave.

"Mi samo želimo da naša nadnica za strah, kako zovemo svoju plaću, dođe redovito svakog 6. u mjesecu. 25 posto mungosa je stradalo na poslovima razminiravanja, a čak 15 posto smrtno. Zamislite kakva bi buka nastala da 25 posto ustavnih sudaca strada u obavljanju svog posla, a 15 posto smrtno? A kad pogine pirotehničar, nikome ništa. Za uzvrat nam se kontinuirano od 1999. smanjuju plaće. A Upravi je dati otkaz kao popiti kavu", ogorčen je Salopek.

Salopek najavljuje kako je današnje prisustvo na prosvjedu zbog Miljuša samo uvod u prosvjede koje će održati po cijelom gradu ukoliko se u idućih nekoliko dana ne riješi njihova situacija. Poručuje svima koji misle da njihova egzistencija nije problem za državu da dođu jedan dan raditi s njima na minskom polju pa da vide boje li se pirotehničari dok rade.

D.M.
Foto: Radio Vukovar

Pročitajte više