MUP: Građani više ne mogu dolaziti na Markov trg

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NA Trgu sv. Marka, gdje je jučer ujutro ranjen policajac, od sinoć je vidljivim preprekama privremeno ograničena sloboda kretanja građana dok se u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru ne pronađe trajnije rješenje, doznaje se u MUP-u.

Slobodu kretanja policija je ograničila temeljem članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji joj daje ovlasti privremenog ograničavanja pristupa i kretanja na određenom prostoru ili zadržavanja ljudi iz različitih razloga koji uključuju i osiguranje štićenih osoba, objekata i prostora, pojasnili su u MUP-u.

 

Ovako ostaje dok se ne pronađe trajnije rješenje

Ta ovlast policije na Trgu sv. Marka primjenjivat će se dok se ne pronađe trajnije rješenje u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru, a to su vlada, sabor, Ustavni sud i crkvene vlasti.

Primjena članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima u praksi znači da građani više ne mogu dolaziti na Markov trg.

Kretanje će biti odobreno samo onim osobama koje imaju opravdan razlog da uđu u tu štićenu zonu.

Milina: U središnji prostor trga se ne može dolaziti bez opravdanog razloga

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je jutros da su jučer postavljene fizičke prepreke pa se u središnji prostor trga ne može dolaziti "bez opravdanog razloga".

"Ovo nas tjera da moramo više napraviti što se tiče sigurnosti", kazao je Milina dodavši da su to prve mjere do rješenja koje će biti usuglašeno.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio. 

Pročitajte više