MUP pokrenuo akciju ´Mir i dobro´

UOČI božićnih blagdana i novogodišnjeg slavlja policija je i ove godine započela tradicionalnu akciju ´Mir i dobro´ kojom želi spriječiti zlouporaba oružja i pirotehnike.

Akcija je počela danas, a trajat će do 17. siječnja iduće godine.

U zagrebačkoj policiji podsjećaju da je uporaba pirotehničkih sredstava regulirana Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu. Po tom zakonu uporaba pirotehnike dozvoljena samo na otvorenom prostoru od 27. prosinca do 1. siječnja, dok je zabranjena u zatvorenim prostorima i na mjestima okupljanja većeg broja građana.

Lani je na zagrebačkom području u vrijeme akcije ´Mir i dobro´ od slavljeničke pucnjave iz vatrenog oružja i uporabe pirotehnike jedna osoba poginula, a dvije su ozlijeđene.

Od posljedica ranjavanja zalutalim metkom u glavu na Staru godinu umro je operni pjevač zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Damir Novak. Policija do danas nije otkrila tko je ispalio koban hitac.

Lani je zabilježeno osam propucavanja stanova, dva u obiteljske kuće, te po jedno u ugostiteljski objekt, automobil i trgovinu.

Policija je oduzela oko 90.000 pirotehničkih sredstava, 10 komada vatrenog oružja, 300 komada streljiva i jedno eksplozivno sredstvo, a zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva, pirotehničke galanterije dvije su osobe kazneno, a 36 prekršajno prijavljene.

Zbog nedopuštene uporabe pirotehnike prekršajno je prijavljeno 66 osoba, od kojih tri maloljetne.

Pirotehnička sredstva svrstana su u tri razreda.

U prvi razred pirotehnike koja je u slobodnoj prodaji cijele godine u kioscima spadaju pucajuće šibice i konfeti-bombice.

Sredstva za male vatromete su u drugom razredu i ona se mogu prodavati samo u prodavaonicama oružja i streljiva starijima od 18 godina. U taj razred svrstana su sredstva za male vatromete kao što su popularne petarde, bengalke, svjećice, topovski pucnji, rakete i drugi slični proizvodi.

U trećem razredu su sredstva za srednje i velike vatromete koja se mogu kupiti samo uz predočenje dozvole nadležne policijske uprave.

Iz zagrebačke policije mole građane da ne zloupotrebljavaju pirotehnička sredstva i oružje, a roditelje da ne kupuju djeci petarde, prskalice i ostalu pirotehniku od koje mogu stradati.

Pročitajte više