MUP: Uhićen lažni diplomat Gvineje Bisau i kriminalna skupina kojoj je bio na čelu

MINISTARSTVO unutarnjih poslova izvijestilo je danas da je policija uhitila šest osoba osumnjičenih da su se udružile radi prijevara, među kojima i 58-godišnjeg austrijskog državljanina koji se lažno predstavljao kao diplomata Republike Gvineje Bisau.

U priopćenju MUP-a kaže se da su policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a i policijskih uprava primorsko-goranske i zagrebačke, u koordinaciji s USKOK-om, proveli kriminalističku obradu nad osam osoba za koje se osnovano sumnja da su se udružili radi počinjenja kaznenih djela - od prijevara, lažnog predstavljanja, preko krivotvorenja isprava, do ovjeravanja neistinitog sadržaja.

Pet je osumnjičenika, hrvatskih državljana u dobi između 45 i 58 godina, jučer i danas uz kaznenu prijavu privedeno u Istražni centar županijskog suda u Rijeci. Dvojica su trenutačno nedostupna, a prvoosumnjičeni 58-godišnji austrijski državljanin trenutačno se u statusu uhićenika nalazi na liječničkom tretmanu u Zagrebu, navodi se u priopćenju u kojem se ne otkriva identitet osumnjičenih.

U MUP-u kažu da je prvoosumnjičeni uz pomoć krivotvorene diplomatske dokumentacije Republike Gvineje Bisau i krivotvorene diplomatske putne isprave 1999. u Hrvatskoj stekao status otpravnika poslova, odnosno diplomatskog predstavnika te afričke države. Zajedno s trojicom osumnjičenika, lažni diplomata 2001. u Hrvatskoj otvara počasni konzulat Gvineje Bisau te započinje s izradom krivotvorenih putnih isprava, uključujući i diplomatske, radnih viza, dozvola za registraciju plovila i ostalih isprava.

Dvojica osumnjičenika su se pritom, kažu u MUP-u, od travnja do početka prosinca 2001. koristila statusom počasnih konzula Gvineje Bisau, za koje se sumnja da su ih stekli na nezakonit način.

Policija sumnja da je organizirana skupina, od 2001. do lipnja 2002., nabavljala krivotvorenu dokumentaciju i ovjeravala je, te pronalazila klijente, domaće i strane, kojima je registrirala plovila, dovodeći ih u zabludu da je riječ o originalnim ispravama i dokumentima Republike Gvineje Bisau. Pretpostavlja se da je pod zastavu te zapadnoafričke države, bivše portugalske kolonije, tako registrirano najmanje 180 plovila, te da je skupina pritom pribavila nezakonitu imovinsku korist. U MUP-ovom priopćenju ne navodi se o kolikom iznosu je riječ.

U cijeli posao bio je uključen i jedan zaposlenik Lučke kapetanije koji je, kako se sumnja, na temelju krivotvorenih dozvola za registraciju plovila pod zastavom Gvineje Bisau, izdavao prijave dolaska i boravka plovila u unutarnjim morskim vodama i hrvatskom teritorijalnom moru. Time je, kažu u MUP-u, omogućio uvoz plovila velike vrijednosti bez plaćanja carinskih, poreznih i drugih davanja.

Za prvoosumnjičenog se otkrilo i da je, lažno se predstavljajući prilažući krivotvoreni rodni list, u dva navrata, 2001. i 2002., podnosio zahtjev za prijem u hrvatsko državljanstvo.

Policija je u sedam stanova i poslovnih prostora te tri automobila pronašla niz dokumenata za koje postoji osnova sumnje da su krivotvorine, a pronađena je i druga dokumentacija koja, kažu u MUP-u, upućuje na počinjenje više kaznenih djela.

U MUP-u ističu da se kriminalistička obrada ovog slučaja nastavlja, da je u tijeku utvrđivanje činjenica vezanih za dodjeljivanje diplomatskog statusa u Hrvatskoj prvoosumnjičenom, te da je u sve uključen i Interpol.

Ministarstvo pomorstva, prometa i veza je danas priopćilo da je već u veljači prošle godine upozorilo lučke kapetanije da sve dozvole za plovidbu koje je izdalo konzularno predstavništvo Gvineje Bisau u Omišlju, otvoreno u kolovozu 2001., smatraju nevažećim.

U Ministarstvu vanjskih poslova danas nisu željeli komentirati slučaj lažnog diplomate Gvineje Bisau, a za sve informacije uputili su na MUP.

Pročitajte više