MUP zabranio HTV-u prikazivanje dokumentarca o radu policije

DOKUMENTARNI film o policiji i njezinu razvoju u posljednjih 16 godina koji se trebao emitirati na HTV-u 29. rujna povodom Dana policije neće se prikazati. Prema informacijama koje prenosi Večernji list, rukovodstvo MUP-a je zabranilo emitiranje spornoga dokumentarca zbog "nepodobnih" sugovornika.

Među osobama koje se pojavljuju na dokumentarcu se nalaze bivši ministar policije i pravosuđa Šime Lučina i Vesne Škare-Ožbolt, bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić, potom šef policijskog sindikata Dubravko Jagić, savjetnik predsjednika Republike Vlatko Cvrtilo, dvoje novinara i još nekoliko sugovornika. Osim toga, dokumentarac obiluje kadrovima pripadnika Specijalne policije MUP-a iz vremena Domovinskog rata i drugih policijskih rodova snimljenih u različitim akcijama.

Čini se da aktualnoj političkoj strukturi s ministrom Tomislavom Karamarkom na čelu i glavnim ravnateljem policije Oliverom Grbićem prilično smetaju "bivši" pa su objavljivanje dokumentarca odlučili spriječiti.

Novak-Srzić: Dokumentarac se nije ni trebao prikazati

Istovremeno, glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić je opovrgnula da se radi o cenzuri tvrdeći da se dokumentarac o MUP-u nije ni trebao prikazati. Novak-Srzić je samo rekla da je upoznata da je HTV policiji ustupio "materijale iz arhive" obećao napraviti dokumentarac za njihovu proslavu u povodu Dana policije.

Novak-Srzić je, na kraju dodala kako vjeruje kako će MUP "financijski riješiti uslugu" jer je HTV snimio film za internu MUP-ovu upotrebu koristeći arhivu HTV-a, snimatelju HTV-a, a i cijeli film je radio HTV-ov novinar.

Pročitajte više