MVPEI: Hrvatska se ne može složiti s ocjenom da odašilje "negativne signale" spram Talijana

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH ne vidi razloga za zabrinutost talijanske strane, te se posebno ne može složiti s ocjenom da Hrvatska upućuje "negativne signale" glede jednakopravnog položaja talijanskih državljana u odnosu na državljane ostalih zemalja članica EU na tržištu nekretnina, kao i u pitanjima vezanim za denacionalizaciju u RH, kaže se u priopćenju MVPEIa, u odgovoru na priopćenje talijanskog ministarstva vanjskih poslova koje je u utorak izrazilo zabrinutost razvojem bilateralnih odnosa Hrvatske i Italije.

Naime, talijansko je ministarstvo vanjskih poslova u utorak priopćilo, povodom vijesti da je hrvatska Vlada s Austrijom sklopila sporazum o vraćanju imovine Nijemcima izbjeglim nakon Drugog svjetskog rata, da su talijanski državljani u neravnopravnom položaju u RH i zbog te činjenice izrazilo zabrinutost.

"Neutemeljene su tvrdnje da su talijanski državljani u neravnopravnom položaju u Hrvatskoj. Želimo naglasiti da je Hrvatska, upravo radi osiguranja njihove jednakopravnosti s državljanima ostalih članica Europske unije, zatražila jasnu i bezuvjetnu izjavu talijanske strane da hrvatski državljani već sad mogu slobodno stjecati nekretnine u Italiji, što je temelj načela uzajamnosti. Tu izjavu Republika Hrvatska do sada nije dobila. Republika Hrvatska je u potpunosti svjesna svojih obveza, i prema SSP-u i u sklopu pristupnih pregovora s Europskom unijom, te očekuje da će se rasprava i o ovom pitanju nastaviti na temelju objektivnih činjenica", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske.

"Pitanje naknade za talijansku nacionaliziranu i optantsku imovinu riješeno je Osimskim i Rimskim sporazumima. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ponavlja spremnost Republike Hrvatske da isplati dio duga prema navedenim sporazumima, te izražava žaljenje što talijanska strana još nije prihvatila takvu isplatu", ističe MVPEI.

"U svezi s pitanjem pristupu tržištu nekretnina - koje je odvojeno od pitanja naknade i denacionalizacije, te stoga nema razloga za pozivanje Ministarstva vanjskih poslova Talijanske Republike na sporazum Republike Hrvatske i Republike Austrije - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske podsjeća da je u odnosima Hrvatske i Italije, kao i svih ostalih članica Europske unije, mjerodavan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji u ovom trenutku obvezuje Hrvatsku na primjenu hrvatskog zakonodavstva u području pristupa tržištu nekretnina", stoji u priopćenju MVPEI-a.

MVPEI je također naglasio da su "Republika Hrvatska i Talijanska Republika dvije prijateljske zemlje, s uzlaznim odnosima i neprestanim dijalogom" te da "RH visoko cijeni potporu Italije na putu prema članstvu u Europsku uniju i daljnju uzajamno korisnu suradnju dviju zemalja u tom procesu.

U Rimu je u utorak, po naputku potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija, održan sastanak između podtajnika vanjskih poslova Roberta Antonionea i predstavnika saveza talijanskih izbjeglica iz Istre, Kvarnera i Dalmacije. Upravo su esuli "s velikim nezadovoljstvom utvrdili kako je Hrvatska jedino s austrijskom vladom odlučila zaključiti bilateralni sporazum o nekretninama koje su svojedobno zaplijenjene i zatim denacionalizirane", kako stoji u priopćenju talijanskog ministarstva.

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova "sa rastućom zabrinutošću uočava sve više negativnih znakova Hrvatske prema Italiji", kaže se u priopćenju koje je Farnesina, sjedište talijanske diplomacije, objavilo u utorak uvečer.

Talijanska strana drži da su ti znakovi u u suprotnosti "s važnošću bilateralnih odnosa ekonomskog, trgovinskog i financijskog partnerstva i u suprotnosti su bezuvjetnom i prijateljskom potporom talijanske vlade u procesu integracije Hrvatske u EU koji je kulminirao u pokretanju pregovora za pristup 3. listopada".

Podtajnik vanjskih poslova Roberta Antonione je podsjetio kako je Italija sve do prošloga tjedna stalno pozivala hrvatsku Vladu da provede ranije preuzete obveze i to s ciljem postizanja usuglašenih rješenja koja se tiču restitucije imovine izbjeglica, liberalizacije tržišta nekretnina, rješavanja sporova u gospodarsko-trgovinskom sektoru.

"Suočen s neobjašnjivom šutnjom vlade u Zagrebu, potpredsjednik Fini je najavio da će razmisliti o ukupnosti bilateralnih odnosa sa svrhom zaštite talijanskih nacionalnih interesa i usvajanjem svih potrebnih mjera, i na razini EU, kako bi se postigao najpovoljniji ishod", zaključuje se u priopćenju talijanskog ministarstva vanjskih poslova.

(Hina) xakoz/xpp ydj

Pročitajte više