MVPEI odgovorilo na zahtjev HSLS-a i HSS-a vezano uz hrvatsko-slovenske pregovore

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) reagiralo je na jučerašnji zahtjev HSLS-a i HSS-a koji su od hrvatske Vlade zatražili da se očituje o hrvatskim odgovorima na četiri točke slovenske inicijative o rješavanju otvorenih pitanja između dvije zemlje.

MVPEI podsjeća kako je u sklopu navedene razmjene polazišta, slovenska strana je predložila obraćanje Sudu za pomirenje i arbitražu OESS-a, dok Vlada RH drži da je primjerenije obratiti se Međunarodnom sudu za pravo mora. Usklađivanja o tom pitanju su u tijeku.

Nadalje Hrvatska je Sloveniji odgovorila kako je u pogledu povrata duga hrvatskim štedišama Ljubljanske banke, slovenskoj strani prenesen poznati stav Hrvatske da je riječ o potrebi poštivanja privatno-pravnog odnosa s individualnim štedišama, te da Ljubljanska banka mora vratiti dug hrvatskim štedišama.

Glede potraživanja i razlika u pogledima na neriješena pitanja u svezi NE Krško, u navedenom procesu konzultacija sa Slovenijom nastoji se postići zadovoljavajuće polazište za probleme financijske naravi, odlagališta i druga pitanja.

U odgovoru na slovenske poglede na pitanja povezana s hrvatskom odlukom o proglašenju ZERP-a i drugih pitanja u vezi ribolova, u sklopu tih konzultacija preneseni su poznati stavovi Hrvatske o neprejudiciranju granice na moru u svezi stupanja na snagu ZERP-a, te se, u svezi ribolova, razmatra mogućnost obraćanja Europskoj komisiji radi upoznavanja sa sličnim primjerima u odnosima između drugih članica EU.

U MVPEI napominju kako nisu u tijeku nikakvi formalni pregovori sa slovenskom stranom, već da je riječ o radnim konzultacijama, na različitim razinama, u pokušaju da se usklade pogledi na poznata otvorena pitanja između dviju zemalja.

Ministarstvo također ističe da je, nasuprot pisanju nekih hrvatskih medija, ovakav odgovor slovenskoj strani usklađen između Vlade i Predsjednika Republike.

U slučaju da razgovori poprime konkretnije obrise, a prije eventualnog konačnog dogovora, sukladno dosadašnjoj praksi, Vlada će obaviti konzultacije s parlamentarnim strankama.

I.K.

Pročitajte više