na antičkom burnumu otkriven vjerojatno jedan od najvećih vojničkih amfiteatara

Prva arheološka istraživanja započeta potkraj studenog na lokalitetu antičkog Burnuma, rimskog vojničkog logora na obalama rijeke Krke, po riječima arheologa Joška Zaninovića, kustosa Drniškog muzeja, upućuju na mogućnost senzacionalnog otkrića jednog od najvećih vojničkih amfiteatara koji je mogao primiti osam do 10 tisuća posjetitelja.

Kustos Drniškog muzeja i arheolog Joško Zaninović, voditelj istraživanja, s akademikom Nenadom Cambiem, uz nadzor Odjela za antičku arheologiju Zadarskog sveučilišta, izjavio je kako su pojedini istraživači i prije pretpostavljali da postoji takav amfiteatar, no on je otkiven tek sada, u 21. stoljeću.

Arheološke radove vodi drniški Gradski muzej koji je s Upravom Javne ustanove NP "Krke", na području kojeg se nalazi i Burnum, potpisao ugovor o nastavku arheoloških istraživanja na već poznatim nalazištima u Nacionalnom parku. Istraživanja je poduprlo i Ministarstvo kulture, a najveći dio novca osigurala je Uprava NP "Krka".

Na Burnumu radi stručni tim Odjela antičke arheologije Sveučilišta u Zadru, a ovaj tjedan očekuju se i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja. Procjenjuje se da će radovi trajati nekoliko godina.

Vonji logor Burnum, izgrađen u 1. stoljeću, bio je sjedište XI. rimske legije, a razoren je u napadu Avara i Slavena sredinom 7. stoljeća. Do sada su na tom području otkriveni ostatci zgrade pretorija, vodovoda, cesta i mnogih nadgrobnih spomenika.



Pročitajte više