Na današnji dan prije 18 godina artiljerijskom paljbom srušen je Stari most u Mostaru

NA DANAŠNJI dan 1993. godine u Mostaru je u 10:16 sati artiljerijskom paljbom srušen čuveni kameni Stari most koji je povezivao dvije obale rijeke Neretve. 

Iako se obljetnica tog događaja službeno ne obilježava, mnogi će se građani, kao i prethodnih godina, prisjetiti kobnog dana kada je most srušen. Rušenju tog spomenika kulture i uništavanju stare mostarske jezgre su u jeku hrvatsko-bošnjačkih sukoba prethodili dani granatiranja i devastacije. Mostu je naposljetku presudila tenkovska paljba Hrvatskog vijeća obrane.

U trenutku rušenja most je bio star oko 427 godina, a zbog svoje je jedinstvenosti bio jedan od najljepših na svijetu. Uz financijsku pomoć međunarodne zajednice i vlada nekolicine zapadnih zemalja, među kojima i Vlade Republike Hrvatske, te uz podršku UNESCO-a most je obnovljen i svečano otvoren 24. srpnja 2004. godine, a godinu dana poslije most se našao i na UNESCO-vom popisu zaštićenih spomenika kulture.

Uništenje Starog mosta našlo se i na rasporedu Međunarodnog kaznenog suda, na kojem se zbog rušenja mosta sudi Slobodanu Praljku.

Pročitajte više