Na današnji dan rođena je Aubrey Hepburn, glumica i humanistica

Foto: Youtube

Audrey Hepburn engleska je umjetnica rođena 1929. godine u Bruxellesu u Belgiji. Odrasla je u Nizozemskoj i Engleskoj, odakle su joj roditelji. U vrijeme Drugog svjetskog rata boravila je u okupiranoj Nizozemskoj. Za sebe je uvijek govorila da je na pola Nizozemka te je vrlo tečno pričala nizozemski.

Premda rođena u vrlo privilegiranoj obitelji, bogatstvo njene obitelji uvelike je oslabjelo tijekom Drugog svjetskog rata. Uništeno je obiteljsko imanje u kojem je odrasla, a obitelj je konstantno selila kako bi izbjegli horore njemačke okupacije. Audrey se u to vrijeme bavila baletom.

Nakon 1945. godine seli u Amsterdam i gradi svoju karijeru kao balerina. Ubrzo seli u London gdje dobiva stipendiju, a paralelno se bavi i modelingom. 1948. prvi se puta pojavljuje na filmu. Glumi stjuardesu u kratkom dokumentarnom filmu o Nizozemskoj.

1953. pojavljuje se u filmu „Roman Holiday“ koji će joj donijeti međunarodno priznanje. Uloga koja je originalno bila zamišljena za Elizabeth Taylor ipak je pripala njoj, a kritike su bile odlične. Redatelj filma rekao je da će njeno ime staviti istaknuti na plakatima filma jer „ona će biti velika zvijezda, a ja velika budala ako je ne stavim na plakat“. Audrey Hepburn za taj film je osvojila Oscara, Zlatni Globus i BAFTA-u.

Nakon toga dolaze brojne ponude i Hepburn glumi u brojnim filmovima. Istaknula se u filmu „Sabrina“ gdje se Humphrey Bogart i William Holden natječu za njenu pozornost, a za njega je dobila još jednu BAFTA-u. Ostatak pedesetih i šezdesete provest će radeći na raznim projektima: Funny Face, The Nun's Story, Charade, My Fair Lady i drugi. Možda njen najpoznatiji film, Breakfast at Tiffany's izašao je 1961. godine.

Nakon šezdesetih, Hepburn se fokusira na svoj humanitarni rad. U to vrijeme već je duboko upoznata s UNICEF-ovim misijama te u svojim javnim nastupima sve više govori o problemu gladi u nerazvijenim državama. Posjećuje El Salvador, Guatemalu, Brazil, Etiopiju, države zapadne Afrike i još mnoge druge. Sudjeluje u misijama opskrbe hranom i vakcinacije.

Umrla je 1993. godine u svom domu u Švicarskoj od posljedica raka. Imala je 63 godine.

Pročitajte više